Rustig borstvoeding geven bij het Wit-Gele kruis: binnenkort overal in Belgisch Limburg

nwsbrcht-bvhoekje1.jpgVanaf oktober 2010 zijn alle mama’s welkom in de Wit-Gele Kruisafdeling op de Thonissenlaan in Hasselt om hun baby borstvoeding te geven. Hasselt is een pilootproject. Vanaf half oktober is er ook in Borgloon, Bokrijk en Maaseik een dergelijk hoekje klaar. Alle jonge ouders die met hun gaan baby wandelen of een namiddag gaan shoppen, kunnen binnenspringen om hier in alle rust hun baby te voeden, te verluieren of om moedermelk af te kolven.
Op termijn wil het Wit-Gele Kruis een dergelijk borstvoedingshoekje in elk van de 29 Limburgse afdelingen en het provinciale secretariaat in Genk, realiseren.
In Hasselt-Centrum werd deze week dus ons eerste (borst-)voedingshoekje geopend.

Rustig borstvoeding geven

Het vroedvrouwenteam van het Wit-Gele Kruis Limburg verzorgt jaarlijks ongeveer 2.500 pas bevallen moeders aan huis. Naast tal van andere zorgen, stimuleren en ondersteunen zij de mama’s om hun baby borstvoeding te geven. De promotie van borstvoeding is een beleidskeuze. Om dit te onderstrepen en het de moeders ook gemakkelijker te maken voeding te geven tijdens bijvoorbeeld een namiddagje shoppen in de binnenstad, stelt het Wit-Gele Kruis haar afdelingen open voor mama’s die in alle rust hun kindje willen voeden.

Borstvoeding is een veilige, gezonde en betrouwbare manier om een baby te voeden. Tot wanneer het kindje zes maanden is heeft het niets anders nodig. De voedingswaarde van moedermelk is ongeëvenaard en past zich voortdurend aan aan de behoeften van de baby. Het geven van borstvoeding heeft een positieve invloed op de gezondheid van het kindje én de moeder. Dat is meteen ook het thema van de internationale borstvoedingsweek van dit jaar: borstvoeding is ook goed voor de mama.

nwsbrcht-bvhoekje2.jpgIn de borstvoedingshoekjes zijn alle nodige faciliteiten voorzien om een kindje rustig te voeden, te verluieren of om moedermelk af te kolven. De afdelingen beschikken hiervoor over een aparte ruimte met een comfortabele zetel met een borstvoedingskussen, een verzorgingskussen met verzorgingsmateriaal, info over borstvoeding, een stopcontact voor aansluiting van een afkolfapparaat en natuurlijk wat speelgoed voor grote broer of zus die eventueel meekomt. De afdelingen zullen duidelijk herkenbaar zijn door de roze sticker ‘Hier kan je baby rustig eten’, aan de ingang.

De tijden

Jonge ouders kunnen op elke weekdag, tijdens de openingsuren (08.00 tot 12.30 uur en 13.30 tot 17.00 uur) op de afdeling terecht. Voorlopig zal dit in de afdelingen van Hasselt-centrum, Genk-Bokrijk, Borgloon en Maaseik zijn. Na evaluatie en bijsturing van het project volgen de overige 25 afdelingen en het provinciale secretariaat in Genk. Veel van de Wit-Gele Kruisafdelingen liggen in het centrum van een stad, in een winkelstraat of een invalsweg en zijn dan ook de ideale plaats om te voeden tijdens een dagje uit of een wandeling. Deze afdelingen zijn overigens nu ook al toegankelijk voor mama’s die borstvoeding willen geven, zij het dat ze niet steeds uitgerust zijn met een aangepaste ruimte. Maar elke afdeling beschikt wel over een dispensarium waar moeders zich ook even kunnen afzonderen.

De adressen van de pilootafdelingen

  \t

 • Hasselt-centrum – Thonissenlaan 114
 • \t

 • Genk Bokrijk – Hasseltweg 2
 • \t

 • Maaseik – Walstraat 19
 • \t

 • Borgloon – Speelhof 3

Meer info

  \t

 • Kathleen Vanholen – Coördinator Kraamdienst
 • \t

 • Ann Vanloffelt – Communicatieverantwoordelijke

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden