40 weken en de boobytraps

nwsbrcht-wbw2010-9.jpgWeek 40! Op de kalender van 2010, geheel los van mijn eigen cyclus ‘“ gelukkig. Van 4-10 oktober is het namelijk ‘“oh symboliek- Wereld Borstvoeding Week. Een jaarlijks initiatief van het WABA, World Alliance for Breastfeeding Action. Alstublief.
Schoon moment om het één en ander even op papier te zetten. De samenvatting van mijn eigen Breastfeeding Action. Want de grote meerderheid mama’s wíl wel borstvoeding geven, maar waarom lukt het dan bij zovelen niet? Het antwoord is dat het landschap rond de zwangere en jonge mama bezaaid ligt met boobytraps. Tegenstrijdige adviezen, verkeerde beeldvorming, maatschappelijke druk, ziekenhuisbeleid, desinformatie… zoveel monsters liggen er op de loer om je genadeloos van het pad van de borstvoeding af te gooien.

De focus van de Wereld Borstvoedingsweek is dit jaar het Baby Friendly Hospital Initiative, een initiatief van UNICEF en de WHO waarbij een ziekenhuis strikte richtlijnen dient te volgen om iedere moeder (die dat wenst) maximaal te ondersteunen voor een goede start in de kunst van de melkmakerij. Dus huidcontact en veel aanleggen, geen flesjes, degelijke info etc. Top initiatief! En zeer nodig want de eerste dagen in het ziekenhuis zijn essentieel. De rol van de vroedvrouwen die de revue passeren met baby vers van de pers is soms doorslaggevend en beslissend of het klikt of klooft. Dus hoera voor alle materniteiten die hun best doen! Please go on, wij hebben jullie nodig!

Daarmee zijn mama’s echter nog niet ‘off the hook’. Sorry voor deze ontnuchtering. Het is een fout idee te denken dat alles wordt gefixt tijdens de paar dagen in het ziekenhuis. Soms wel, maar meestal niet. Meestal ga je na vijf dagen naar huis, met een opstartende borstvoeding, en sta je er ineens alleen voor. Nog wat murw van de bevalling, en een extra item van 52 cm en een drietal kilo in huis. Vaak volgt dan een heel koude douche…

Mijn advies

  \t

 • Wéét dat het aanleren van borstvoeding vier à zes weken duurt, voor jou en je kind. Heb geduld, oefen, en kijk vooruit. Borstvoeden leer je door… te borstvoeden.
 • \t

 • Oefenen betekent niet martelen. Zoals stramme spieren normaal zijn na sporten, hoort een beetje aanpassingspijn van tepel en borst er bij. Maar soms kan een beetje pijn naar veel pijn gaan en binnen de 24 uur uitmonden in ‘dit moet nú stoppen’. Wacht niet te lang af. Op je tanden bijten doe je als ze je wenkbrauwen epileren of je bikinilijn waxen (voor de die-hards), niet tijdens borstvoeden.
 • \t

 • Details zijn belangrijk. De juiste aanhaptechniek is cruciaal. Zit dat niet goed dan is het als een klein lek in een ondergrondse leiding die geleidelijk de funderingen aantast en uiteindelijk het huis doet instorten. Je ziet het niet altijd onmiddellijk maar het resultaat is funest.
 • \t

 • Laat je trots varen (ja!!) en vraag hulp. Doe dit samen met je man of partner, borstvoeden doe je niet alleen. Een vroedvrouw of lactatiekundige komt aan huis en is volledig terugbetaald door de mutualiteit. Zij zien dit iedere dag, jij niet!
 • \t

 • Luister niet naar horrorverhalen en geloof in je eigen lichaam. Je zette een kind op de wereld dus dit kan je ook! Hou het perspectief. Wat in de eerste weken onoverkomelijk lijkt, gaat voorbij en voor je het weet zijn de lastige weken door. Alleen nog een herinnering (en wat goede verhalen) zullen overblijven!

Voor iedereen die deze dagen worstelt met zijn boobs: niet opgeven! Je kan het!! En je bent niet alleen … Deze Wereld Borstvoeding Week is voor jullie.

X Roeline Ham

Artikelinformatie

Blog eerder geplaatst op Boobs-‘n-Burps

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden