Borstvoeding in Nederland

BORSTVOEDINGSWEEK IN NEDERLAND
Step up for breastfeeding – educate and support

In Nederland hebben we onze eigen borstvoedingsweek. Wereldwijd is deze de eerste week van augustus gehouden. Omdat dit midden in de schoolvakanties valt hebben “we”  in Nederland week 40 ( van 3-9 oktober 2022) gekozen als onze eigen week waarin de borstvoeding in het middelpunt staat.

Als borstvoeding.com hebben we elke week, elke dag aandacht voor borstvoeding. Er is een website met achtergrondinformatie en via facebook wordt er elke maand een ander thema uitgelicht. We staan voor eerlijke gratis informatie over borstvoeding aan ouders en zorgverleners.

Voor alle organen en systemen in het lichaam is er een aparte specialist. Er is een cardioloog voor het hart, een nefroloog voor de nieren en een dermatoloog voor de huid. Gek genoeg is er geen aparte specialist voor de borsten. Heel veel verschillende disciplines hebben daardoor “iets te zeggen”  over borstvoeding. Lactatiekundigen, chirurgen, oncologen, huisartsen, verloskundigen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, borstvoedingscoaches, internisten maar ook kinderartsen en jeugdartsen en dan is het rijtje vast nog niet compleet. Omdat zoveel verschillende mensen iets te zeggen hebben over borstvoeding is het niet zo gek dat de adviezen nog wel eens uiteen lopen. Voor al die specialisten is de borstvoeding slechts een onderdeel van hun werkzaamheden. Alleen lactatiekundigen besteden vrijwel al hun werktijd aan borstvoeding.

De lactatiekundigen zijn de experts, zij hebben de meest uitgebreide scholing gevolgd over alle aspecten van de borstvoeding. Lactatiekundigen zijn in dienst in instellingen als ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties maar kunnen ook zelfstandig werken in hun eigen lactatiekundige praktijk. Op dit moment zijn er in Nederland 509 lactatiekundigen IBCLC (International Board Certified Lactation Consultants) en 20 NLG (Nederlands Gecertificeerd) lactatiekundigen.

Lactatiekundigen hebben kennis over alle aspecten van borstvoeding. Ze hebben kennis over de gezonde en zieke moeder en kind, over de op tijd en te vroeg geboren baby, over borstvoeding rechtstreeks uit de borst en uitsluitend gekolfde  moedermelk, over borstvoeding aan een pasgeborene en aan een kleuter.

Een lactatiekundige is geen arts. Op het moment dat er medicatie nodig is of een ingreep, moet er dus (terug) verwezen worden naar de (huis)arts.

Als borstvoeding.com blijven we ons inzetten om degene die het willen te informeren over borstvoeding. Wil je jouw verhaal met ons delen en terug lezen op borstvoeding.com of heb je een mooie borstvoedingfoto die je een maand terug wil zien bij de facebookgroep? Stuur het op naar info@borstvoeding.com.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden