Doek over kinderwagen levensgevaarlijk

Op warme dagen proberen ouders hun kinderen in de kinderwagen te beschermen tegen de zon. Nog steeds gebruiken ouders daarvoor een hydrofiel doek met het idee dat de doek zorgt voor schaduw en koelte. Het tegendeel is waar! Een doek over de kinderwagen om de baby koel te houden, kan zelfs levensgevaarlijk te zijn.

WATCH: Terrifying video reveals dangers of covering prams in extreme heat |  Glasgow Times

In 2016 waarschuwden Zweedse onderzoekers al, want de baby’s worden dan wel beschermd voor de zon, maar niet voor oververhitting. Het is schokkend hoe snel de temperatuur op kan lopen in een afgedekte kinderwagen. Binnen een half uur kan die in de wagen oplopen tot 34 graden, terwijl het buiten maar 22 graden is. De onderzoekers vergelijken het met een auto die in de felle zon verandert in een sauna.
Kijk hier naar het nieuwsitem op global.

Uitdroging

„Als een kind de warmte niet kwijt kan, dan kan het uitgedroogd raken”, aldus onderzoeker Ian Pike van de BC Injury Onderzoek en Preventie Unit. Gebrek aan goede ventilatie kan leiden tot uitdroging, hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte, waarbij de warmteregulatie in de hersenen in de problemen raakt. „Er is dus een evenwicht tussen een doek gebruiken tegen het zonlicht en het vangen van warmte”, aldus Pike. Zelfs een dunne katoenen doek is niet veilig.

Wat kun je dan wel doen om je kind te beschermen tegen de zon én de hitte?
Kleed je baby in dunne, luchtige kleren. Geef extra borstvoeding om uitdrogen te voorkomen. Wandel in de schaduw en vermijd de heetste momenten van de dag.
Wil je toch naar buiten? Bevestig dan een parasol of luifel aan de kinderwagen. Zorg ervoor dat er frisse lucht kan circuleren in de wandelwagen. Gebruik een zonnebrandmiddel dat geschikt is voor baby’s. Check heel regelmatig of de baby het niet te warm heeft.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden