Welke geneesmiddelen mag je gebruiken tijdens de borstvoeding?
Er is nog veel onduidelijk over geneesmiddelgebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Wat mag een vrouw dan gebruiken, wat komt er in de moedermelk en zijn er bijwerkingen voor het kind? Dit zijn belangrijke vragen waar Moeders van Morgen, onderdeel van Lareb, onderzoek naar doet.
Veel vrouwen die borstvoeding geven willen graag weten of en welke geneesmiddelen ze mogen gebruiken. Er zijn veel geneesmiddelen die de borstvoedende vrouw mag gebruiken, omdat ze waarschijnlijk niet of weinig in de melk overgaan. Bij sommige middelen zijn bepaalde maatregelen nodig, zoals tijdelijk kolven. Weer andere geneesmiddelen kunnen beter niet gegeven worden tijdens de borstvoeding.
Veelgebruikte pijnstillers
De eerste keus bij pijn in de borstvoedingsperiode is paracetamol . Veel vrouwen die borstvoeding geven slikken paracetamol. Ondanks dat het middel wel in de borstvoeding komt, komt er uiteindelijk weinig in het lichaam van de baby. Gevolgen voor het kind worden bijna nooit gemeld.
Ook de pijn- en ontstekingsremmers ibuprofen of diclofenac (‘NSAIDS’) kunnen worden gebruikt. Het lichaam breekt deze middelen snel af na inname. Ibuprofen heeft daarbij de voorkeur, omdat hier veel ervaring mee is tijdens de borstvoedingsperiode.
Wel is het advies om NSAID’s bij pijn zo kort mogelijk in te nemen. En in een zo laag mogelijke dosis, maar wel zo dat het middel goed werkt.
Neusspray bij verkoudheid
Ook neusspray mag je bij verkoudheid tijdens de borstvoeding gebruiken. De beste keuze is natriumchloride neusdruppels en -spray (fysiologische zoutoplossing). Neussprays met xylometazoline en oxymetazoline hebben de voorkeur boven het middel tramazoline. Deze middelen zijn lang op de markt en veel vrouwen die borstvoeding geven gebruiken deze neussprays. Gebruik ze echter wel kortdurend: maximaal 7 dagen achter elkaar.
Middelen tegen allergie
Sommige middelen tegen allergie zijn veilig te gebruiken. Loratadine is de eerste keus als een allergietablet nodig is tijdens de borstvoeding. Als alternatief kun je cetirizine gebruiken. Kies geen allergietabletten die versuffend zijn, zoals clemastine. Vooral niet wanneer het nodig is om het vaker te gebruiken. Gebruik bij voorkeur een middel dat lokaal werkt. Overleg altijd met je zorgverlener als je antihistaminica nodig hebt.
Heparine en insuline
Andere middelen, zoals heparine en insuline, komen waarschijnlijk niet in de moedermelk. Dat komt omdat dit grote moleculen zijn. Deze middelen kunnen tijdens de borstvoedingsperiode gebruikt worden.
Middelen bij diarree
Bij diarree zijn er ook middelen die je veilig kunt gebruiken. Zo is orale rehydratievloeistof (ORS, glucosezoutoplossing) veilig te gebruiken tijdens de borstvoeding.
Zeldzame geneesmiddelen
Laatst ontdekte Moeders van Morgen, in een onderzoek samen met de KU Leuven (België), dat ook de middelen bosentan en sildenafil heel weinig in de moedermelk terechtkomen. Ondanks dat artsen deze middelen alleen bij ernstige longziektes voorschrijven, is het belangrijk onderzoek. Het draagt bij aan de algemene kennis van geneesmiddelgebruik tijdens de borstvoeding. Moeders van Morgen onderzoekt dit binnen het Europese project ConcePTION, dat wil bijdragen aan het verzamelen van meer kennis over geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
Bijwerking melden?
Via het meldformulier op de website kun je gemakkelijk vermoedens van bijwerkingen melden van geneesmiddelen of van vaccinatie tijdens de borstvoeding. Meldingen van bijwerkingen leveren nieuwe kennis op. Nieuwe kennis helpt mee aan een veilig gebruik van geneesmiddelen en vaccins.
Onderzoek Moeders van Morgen
Met Moeders van Morgen doet Bijwerkingencentrum Lareb ook onderzoek naar geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap. Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen hun ervaringen met geneesmiddelen delen. Ook zwangere vrouwen die geen geneesmiddelen gebruiken, kunnen deelnemen. Hiermee helpen zij de moeders van morgen.