Moedermelk bevat stamcellen

Charlene Geertsema

nwsbrcht-stamcel.jpgMark Cregan, die als eerste ontdekte dat er stamcellen voorkomen in menselijke melk, is ervan overtuigd dat wetenschappers binnen vijf jaar deze stamcellen zullen oogsten en gebruiken voor onderzoeken naar de behandeling van ruggegraat blessures, diabetes en Parkinson.

Moedermelk meer dan alleen voeding

Mark Cregan is het meest enthousiast over het feit dat deze ontdekking het begin kan zijn van veel meer spectaculaire ontdekkingen over de potentie van moedermelk. Hij is van mening dat moedermelk niet alleen aan alle voedingsbehoeften van een groeiend kind voldoet, maar dat het ook alle elementen bevat om het kind naar volwassenheid te begeleiden. We weten al hoe de moedermelk voorziet voedingsbehoeften van de baby, maar we begrijpen nog maar net dat moedermelk waarschijnlijk vele andere functies vervult. Aldus Mark Cregan, moleculair bioloog aan de Universiteit van West-Australië.

Lange termijn effecten en genetische ontwikkeling

Hij zegt dat de borstklieren van een moeder het werk overnemen van de placenta en daarmee de baby naar zijn genetische bestemming begeleiden. Alles is erop gericht de baby een perfecte ontwikkeling te bieden. We weten al dat baby’s die borstvoeding gekregen hebben, een hoger IQ voordeel hebben en naast de vele andere voordelen voor de gezondheid. Onderzoekers menen dat ook de beschermende effecten van de borstvoeding tot in het volwassen leven blijven bestaan. Punt is dat de verschillen tussen de diverse soorten melk aan de buitenkant niet te zien zijn. Inmiddels weten we dat kunstvoeding echt wel iets anders is dan moedermelk en dat veel van de effecten van het gevoed zijn met moedermelk versus kunstvoeding pas na tientallen jaren duidelijk worden. Kunstvoedingfabrikanten maken de kunstvoeding zo dat deze voldoet aan de wettelijke eisen, maar kunstvoeding kan nooit de genetische ontwikkeling van een kind begeleiden.

Stamcel onderzoek

Het onderzoeksteam vond in gekweekte cellen van menselijke moedermelk een groep cellen die positief reageerde op de stamceltest. Nadere analyse toonde aan dat een deel van de groep stamcellen uit verschillende typen cellen bestaan die de potentie hebben om te differentiëren in verschillende celtypes. Dit betekent dat de cellen kunnen worden geprogrammeerd om vele vormen van menselijk weefsel te vormen. Nu het team heeft laten zien dat deze cellen alle fysieke eigenschappen van stamcellen hebben, is de volgende stap om te kijken of ze zich ook gedragen als stamcellen. Als dat zo blijkt te zijn, dan kunnen deze stamcellen eenvoudig ingezet worden voor onderzoek. Een ethische discussie over het gebruik van stamcellen van embryo‘™s hoeft dan niet meer te worden gevoerd. Nader onderzoek op immuuncellen, die ook zijn gevonden in de moedermelk, heeft reeds aangetoond dat deze cellen de spijsvertering van de baby overleven, en kan een basis zijn voor ontwikkeling van middelen om bepaalde virussen of bacteriën te verslaan.

Bron

Breast milk contains stem cells, Sunday, 10 February 2008, Science Network Western Australia

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden