Borstvoeding geven

bvgeven-1.jpgEen goeie 80% van de moeders kiest voor borstvoeding. Het is de meest natuurlijke voeding, het is precies gemaakt voor baby’s. Het bevat precies de juiste voedingsstoffen, antistoffen, groeihormonen en levende cellen die een baby nodig heeft. Borstvoeding geven is een klein feestje van moeder en kind. Het kind gedijt goed op de moederwarmte, de bescherming en het slokje troost. Hier wordt de basis gelegd voor een veilige hechting.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat baby’s die geen borstvoeding krijgen vaker ziek zijn en een minder snelle lichamelijke en neurologische ontwikkeling laten zien. Ook in de periode nadat de borstvoeding gestopt is, zijn de gevolgen duidelijk.

Natuurlijk

Borstvoeding geven is natuurlijk. Al voor de bevalling zijn borsten voorbereid op hun nieuwe functie en na de bevalling gaan borsten melk maken, ook als de moeder besloten had om geen borstvoeding te willen geven. Ook de baby is voorbereid: een aantal aangeboren reflexen die gericht zijn op het zoeken van de borst, het happen van tepel en tepelhof en het drinken uit de borst, helpen hem te overleven. Toch gaat borstvoeding geven niet zomaar vanzelf. Je bent net bevallen en je voelt je wat onhandig want je weet niet altijd precies ‘hoe dat nou moet’, dat aanleggen enzo.

Mensapen

De netbevallen moedermensapen weten wel ze met hun baby om moeten gaan en hoe ze die aan de borst moeten leggen: ze hebben het bij andere apen gezien en apen het na. Apen uit dierentuinen die met de fles zijn grootgebracht en nooit bij andere apen gezien hebben hoe ze met hun pasgeborenen omgaan, weten niet wat ze met hun eigen jong moeten doen. Ze pakken hun jong aan de arm vast en bieden het niet de borst. Als er dan niet wordt ingegrepen, sterft het jong na een paar dagen.

Aangeleerd

2009-38-1.jpg
Borstvoeding geven en borstvoeding nemen is een spel, een samenspel van de moeder en haar kind. Uniek, want deze combinatie van deze moeder en dit kind is uniek.
Borstvoeding geven moet je daarom ook een beetje leren en bovendien heb je het vast niet vaak gezien hoe een andere vrouw haar kind borstvoeding geeft. Dus na-apen is er niet bij.

Wat je enorm helpt is je kind bij je nemen direct na de bevalling: samen bloot onder een lekkere deken in een verwarmde kamer. Je kind is dan wakker en actief. Net klaar met de bevalling is hij dorstig en instinctmatig heeft hij behoefte aan de borst, aan en eerste slokje verse moedermelk: het colostrum. Hij had geen cursus nodig om te weten waar hij moet zijn. Gerustgesteld met een lekkere slok en het gevoel in goede handen te zijn, want hij herkent de stem van zijn moeder, hij herkent haar hartslag en haar buikgerommel, hij herkent misschien wel haar smaak en haar geur, kan hij in slaap sukkelen. Hij weet: zodra hij weer wakker wordt, is er nog een borst, met nog zo’n lekkere slok. Hij zal er niet naar hoeven zoeken, want die twee borsten horen bij elkaar en kan niet ver weg zijn.

bv-200x200.jpgEn dan, om er over te leren en om het te zien, doe je er verstandig aan een cursus te volgen. Dat kan bij de vrijwilligers van de borstvoedingverenigingen VBN of LLL of bij een lactatiekundige in Nederland of in België. Of stap eens binnen bij een Borstvoedingcafé.
Moeder die zich tijdens de zwangerschap verdiepen in borstvoeding, hebben meer kans om succesvol borstvoeding, en ook om langer borstvoeding te geven. Kijk hier voor adressen en organisaties en kijk hier voor een goed boek om te lezen.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden