Stefan Kleintjes geeft zijn Borstvoedingprijs 2006 terug

nwsbericht_bv_prijs5.jpgVerbaasd en diep teleurgesteld ben ik dat de SBO de nominatie van het Voedingscentrum (VC) voor de Borstvoedingprijs 2012 handhaaft. Bijna alle eerdere prijswinnaars én genomineerden, plus vele anderen, dachten dat de prijs was bedoeld voor personen en/of organisaties op grond van hun tomeloze en beste inzet voor borstvoeding.
Het VC verdient deze nominatie niet. Het VC zegt voor borstvoeding te zijn, en ‘eerlijk over eten’, maar geeft ondertussen in de eigen publicaties onjuiste en borstvoedingondermijnende adviezen en heeft daarnaast financiële banden met de voedingsmiddelen- en kunstmatige zuigelingenvoedingsindustrie. Zie bijlage met zeven pijnlijke voorbeelden. Er zijn er helaas meer. Klachten van moeders en andere instanties over de kwaliteit van de borstvoedingvoorlichting van het VC en de negatieve invloed daarvan op de borstvoedingvoorlichting op de consultatiebureaus laat ik hier achterwege. Zolang de voedingsmiddelenindustrie en kunstvoedingsindustrie naar de mond gepraat wordt, is er geen sprake van ‘eerlijk zijn over voeding’.

Ik geef mijn Borstvoedingprijs uit 2006 terug

De prijs is tot nu toe altijd uitgereikt aan personen die hun nek uitstaken voor borstvoeding, voor de ‘beste inzet voor borstvoeding’. Ik leefde in de veronderstelling dat ik om die reden in 2006 de Borstvoedingprijs ontving. Ik voelde me jarenlang trots op deze erkenning. Met de huidige keuze voor nominatie wordt de waarde van de Borstvoedingprijs echter volledig onderuit gehaald. Nu schaam ik mij diep.
Daarom geef ik de prijs dinsdag terug aan de SBO. Ik wens mijn naam niet meer verbonden te zien aan een prijs die getuigt van vriendjespolitiek en handjeklap. Ik bedank de mensen die in 2006 hun stem aan mij gaven opnieuw heel hartelijk danken voor het vertrouwen dat zij daarmee uitspraken. Juist om dat vertrouwen niet te beschamen geef ik de prijs nu terug.

Daarom ook hierbij mijn stemadvies aan de congresgangers: Stem Niet! Lever je stembiljet, voorzien van het woord ‘protest’ terug in aan de SBO-balie. Stel ook een daad en doe niet mee.

Ook Gonneke van Veldhuizen-Staas geeft haar Borstvoedingprijs terug

Gonneke, lactatiekundige >IBCLC van het eerste uur en gewaardeerd medewerker van Kenniscentrum Borstvoeding, schrijft er haar eigen duidelijke motivatie over op haar blog. Gezamenlijk leveren wij onze prijs in bij de SBO op het congres Borstvoeding Bruist.

Ook Chella Verhoeven geeft haar Borstvoedingprijs terug

Chella, van het Moedermelk Netwerk, geeft haar prijs ook terug.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden