Teken de petitie: Baas over je eigen bevalling

ouderschap2.jpgVinden we het belangrijk dat vrouwen baas zijn over hun eigen bevalling? En dat Nederlandse vrouwen ook in de toekomst nog de keuze hebben tussen een thuis- of ziekenhuisbevalling? Het OuderSchap, een vereniging die zich inzet voor aanstaande en jonge ouders, roept iedereen op de petitie Baas over eigen bevalling te ondertekenen.

  • De petitie ligt ook bij alle verloskundigen in ons land

Deze petitie is gericht aan minister Schippers van Volksgezondheid. De thuisbevalling staat in Nederland onder druk en komt steeds minder voor: 78% in 1953 en 22% in 2011. De thuisbevalling zal sluipenderwijs verdwijnen als we niet de barricade opgaan. Rachel Verweij, voorzitter van Het OuderSchap roept iedereen op de petitie te ondertekenen.

    \t

  • Me de bevalling start de borstvoeding!
  • \t

  • De regie kunnen behouden over je bevalling betekent meer zelfvertrouwen/vertrouwen in je nieuwe moederrol, en daardoor een betere start van de borstvoeding.
  • \t

  • Thuis beginnen aan de bevalling betekent minder kans op ingrepen, en een bevalling zonder ingrepen, zoals een keizersnede, geeft ook een betere start van de borstvoeding.
  • \t

  • Minder medicalisering van de bevalling betekent makkelijker starten met borstvoeding.

.

Rachel Verweij: ‘De afname van de thuisbevalling suggereert dat vrouwen het niet meer willen, maar uit onderzoeken uit 2008 en 2011 kwam dat het merendeel van de Nederlandse vrouwen vóór de thuisbevalling is. Maar zwangere vrouwen worden steeds vaker doorverwezen naar het ziekenhuis, inmiddels al 60%. En op sommige plekken in ons land kúnnen vrouwen al niet eens meer thuis bevallen, omdat vanwege sluiting van ziekenhuizen de afstand tot het ziekenhuis dat nog wel open is te groot is geworden voor het geval er complicaties optreden. De vraag is dus of de concentratie van zorg die nu volop aan de gang is wel een goede keuze is.’ In de petitie wordt daarom expliciet gevraagd dat ‘de verloskundige spoedzorg behouden blijft in streekziekenhuizen’. Ook wordt gepleit voor ‘gedegen onderzoek naar de oorzaken van babysterfte en dat je daarover eerlijk word voorgelicht’.

De petitie ligt bij alle verloskundigen in ons land en kan ook online worden getekend. http://www.hetouderschap.nl/petitie.html

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden