Borstopvoeding

column-224.jpgEen vergelijking tussen borstvoeding en kunstvoeding wordt vaak alleen maar gebaseerd op het aspect ‘voeding’. Iedere baby moet worden gevoed. Er rest ons alleen nog de keuze tot welke voeding we overgaan. Of het komt uit de borst of het komt uit de fles. Zo simpel wordt het gesteld. Dit gaat echter voorbij aan het feit dat borstvoeding zoveel meer is dan alleen maar voeding voor een baby. Om dit in de toekomst te voorkomen, wordt het tijd voor een nieuw woord, wat de lading veel beter dekt: borstopvoeding.
Zonder borstopvoeding zouden mijn kinderen heel anders zijn opgegroeid. Maika was zeker als huilbaby bestempeld, zonder de borst was ze gewoon heel verdrietig. Ze wilde dan ook vooral de eerste maanden alleen maar dicht bij mama zijn en aan de borst. Gelukkig heb ik geluisterd naar mijn instinct en ben ik hier volledig in meegegaan.

Door de borst kreeg Maika het belangrijke lichamelijke contact met mij, voelde ze zich helemaal verbonden, net zoals in mijn buik. Ook gaf de borst haar zo vaak troost, als ze krampjes had of als ze zich verdrietig voelde. De borst heeft mij zo ongelooflijk geholpen om Maika en later ook Jerris op te voeden!

Allebei mijn kinderen zijn in hun eerste jaren nauwelijks grieperig geweest. Als ze al griepverschijnselen vertoonden, dan was dit binnen een dag of twee over. De beste inenting die ik mijn kinderen kon geven, was de voeding die ik zelf had aangemaakt. Alle antistoffen die ik in de loop van mijn 31-jarig bestaan heb ontwikkeld, vloeiden zo rechtstreeks bij Jerris en Maika naar binnen. Mijn opgebouwde weerstand was voor hen de ultieme bescherming.

Dankzij de borstopvoeding hebben we al zoveel gezellige uurtjes beleefd. Samen met het hele gezin op de bank, met de baby volledig ontspannen bij mij aan de borst. Mijn kinderen zijn altijd het gelukkigst geweest aan de borst, zo mooi om te zien hoe ze volledig tot rust kwamen en vaak met een lachje om hun mondje uren lagen te drinken. Zonder borstopvoeding zou ons gezinsleven er totaal anders hebben uitgezien. Ik had tijdens alle uitdagingen van de eerste jaren er niet aan moeten denken om het zonder de borst te moeten doen.

De borst heeft onze opvoeding zoveel liefdevoller, mooier, gezonder en gemakkelijker gemaakt, dan als ik me alleen met de fles had moeten redden. Ik pleit ervoor om voortaan een vergelijking te maken tussen borstopvoeding en kunstvoeding. Want met kunstvoeding in de fles kan je je kindje natuurlijk voeden, maar het gaat je verder niet helpen bij het op-voeden.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen