Moeders van gezonde kinderen kunnen bij de VUmc hun overgebleven melk doneren. De moedermelkbank maakt deze melk geschikt voor te vroeg geboren baby’s die geen melk van hun eigen moeder kunnen krijgen. Alle te vroeg geboren kinderen in Nederland kunnen dan toch moedermelk krijgen. Het is al langer bekend dat te vroeg geboren kinderen die melk van hun eigen moeder krijgen, op korte termijn minder infecties hebben en een minder grote kans op het ontwikkelen van een ernstige ontsteking van de darm. Een levensbedreigende complicatie die ongeveer 5 tot 10% van de te vroeg geboren kinderen krijgt.
Voor moeders van te vroeg geboren baby’s is het niet altijd mogelijk om moedermelk te geven. Zij produceren vaak nog niet voldoende moedermelk, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of medicijnen gebruiken. De moedermelkbank verzamelt de gedoneerde moedermelk, controleert deze op bacteriën en virussen, pasteuriseert de melk en vriest de melk in totdat deze aan te vroeg geboren baby’s gegeven kan worden.
Aanvankelijk zal de donormelk alleen in het kader van onderzoek aan te vroeg geboren kinderen worden gegeven. Donormelk is namelijk niet hetzelfde als melk van de eigen moeder. Maar onderzoekers verwachten nog altijd dat deze donormelk beter is dan kunstmatige zuigelingenvoeding. Met een studie zal de moedermelkbank onderzoeken wat de effecten van donormelk zijn in vergelijking met kunstmatige zuigelingenvoeding en melk van de eigen moeder. Als blijkt dat donormelk beter is voor de premature baby’s dan kunstmatige zuigelingenvoeding, wil de moedermelkbank in de toekomst donormelk blijven leveren aan kleintjes die niet voldoende eigen moedermelk kunnen krijgen.
Projectleider prof. Hans van Goudoever, afdelingshoofd kindergeneeskunde VUmc/AMC, maakt zich al jaren hard voor een moedermelkbank in Nederland. ‘In ons omringende landen als Duitsland en Frankrijk is er al jaren een moedermelkbank. De donormelk kan een belangrijke bijdrage zijn om de levenskansen van te vroeg geboren kinderen te vergroten en op de lange termijn hun ontwikkeling beter te laten verlopen. Moedermelk verlaagt namelijk de kans op ziekten bij te vroeg geborenen.’
VUmc zet initiatief van Erasmus MC door
De moedermelkbank zou aanvankelijk door het Erasmus MC-Sophia opgericht worden. VUmc neemt, onder leiding van Hans van Goudoever, het initiatief van Erasmus MC over. Om alle noodzakelijke kennis volledig beschikbaar te houden zal het moedermelkbankteam van artsen en andere medewerkers uit het Sophia Kinderziekenhuis voor VUmc gaan werken. VUmc streeft ernaar in het eerste kwartaal van 2011 te beginnen met het werven van donoren.