Euro parlementariërs verzetten zich tegen gezondheidsclaims op kunstmatige zuigelingenvoeding

nwsbrcht-claim.jpgDe milieucommissie heeft een verzoek van babyvoedingfabrikanten dat stelt dat de toegevoegde DHA ‘bijdraagt tot de normale visuele ontwikkeling van baby’s tot twaalf maanden’ verworpen. De EP-leden pleiten dat er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is voordat er nieuwe gezondheidsclaims kunnen worden gemaakt. Zij hopen dat het voltallige EP tijdens de stemming op 6 april haar voorbeeld zal volgen. De Europese volksvertegenwoordiging kan mogelijk de positieve opinie van EFSA blokkeren.
Docosahexaeen-zuur (DHA) is een keten omega-3 vetzuren die van nature aanwezig is in de menselijke moedermelk. Onderzoekers geloven dat de aanwezigheid van DHA in kunstmatige zuigelingenvoeding gezichts- en hersenontwikkeling optimaliseert. Daarom hebben fabrikanten van kunstmatige zuigelingenvoeding DHA aan veel van hun producten toegevoegd.

Deze fabrikanten hebben toestemming gevraagd om een gezondheidsclaim voor DHA op kunstmatige zuigelingenvoeding te kunnen zetten. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gaf een positief advies en de Europese Commissie stelde voor om de gezondheidsclaim ‘De inname van DHA draagt bij tot de normale visuele ontwikkeling van zuigelingen tot de leeftijd van twaalf maanden’ op de lijst van toegestane claims toe te voegen.

Kunstmatig DHA is niet hetzelfde als natuurlijk DHA

Recente studies zetten vraagtekens bij de gunstige gevolgen van de DHA-producten. Het probleem is dat in het laboratorium gesynthetiseerde stoffen niet dezelfde zijn en niet altijd hetzelfde effect bewerkstelligen, als die van nature aanwezig zijn in moedermelk.

Er is geen wetenschappelijke consensus over de effecten die DHA-verrijkte formules op kinderen hebben en er is meer onderzoek nodig over de positieve of schadelijke effecten van toegevoegde DHA. De gezondheidsclaim zou misleidend kunnen zijn en kunnen worden misbruikt als marketinginstrument.

Fabrikanten van kunstmatige zuigelingenvoeding mag ‘beter voor de ogen’ claimen

De stemming woensdag 6 april 2011 in het Europees Parlement heeft het gebruik van deze claim door fabrikanten van kunstmatige zuigelingenvoeding, niet tegen kunnen houden.

Fabrikanten willen de gezondheidsclaim vermelden op verpakkingen van zogenoemde opvolgmelk voor baby’s vanaf zes maanden. Terwijl het helemaal niet duidelijk is dat synthetische DHA in kunstmatige zuigelingenvoeding echt wel effectief is. En als dat onomstotelijk bewezen zou worden, dan zou dat DHA aan alle kunstmatige zuigelingenvoedingen toegevoegd moeten worden!
DHA komt van nature voor in moedermelk. Het is bewezen dat natuurlijk DHA de ontwikkeling van de ogen en het zicht van baby’s bevordert.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden