Tepelzalf bij pijnlijke tepels

Deze tepelzalf, ontwikkeld door Jack Newman, is geschikt voor alle doeleinden. De ingrediënten behandelen meerdere oorzaken die pijnlijke tepels veroorzaken. Natuurlijk hebben pijnlijke tepels een oorzaak die vraagt om de juiste aanpak en correcte medicatie. Maar moeders hebben vaak geen tijd om verschillende middeltjes uit te proberen en te wachten of ze werken. Daarom combineert Newman verschillende behandelingen in één zalf. Het voorkómen van pijnlijke tepels blijft de beste genezing en vaak werkt het aanpassen van de manier waarop de baby aanhapt verreweg het beste bij het verminderen of genezen van de pijnlijke tepels.

Samenstelling van de tepelzalf

‘Tepelzalf voor alle doeleinden’ kun je laten maken door je apotheek. De zalf bevat

Mupirocine 2% zalf

Mupirocine (Bactroban is de merknaam) is een antibioticum dat effectief is tegen vele soorten bacteriën, met name Staphylococcus Aureus (inclusief de vorm MRSA die resistent is voor Methicilline). Staphylococcus Aureus komt vaak voor in kapotte tepels en maakt de oorspronkelijke oorzaak van de pijnlijke tepels erger. Mupirocine schijnt ook effect te hebben op Candida Albicans (spruw).
Mupirocine wordt opgenomen wordt opgenomen via de mond en heeft een korte halfwaardetijd: de stof vervalt voordat de bloedwaarden bij wijze van spreken gemeten kunnen worden. Het plakt ook aan de huid, dus je baby krijgt er heel weinig of niets van binnen. En ook al kreeg je baby er wel iets van binnen: het is veilig.
Noot van de redactie:
Hale
geeft Mupirocine de code L1, dus veilig bij borstvoeding.

Betamethasone 0.1% zalf

Betamethasone is een corticosteroïde. Corticosteroïdes verminderen ontstekingen. Roodheid van de tepels en tepelhoven is een teken van ontsteking. En ontstekingen zijn pijnlijk. Door de ontsteking te verminderen, zorgt de ‘tepelzalf voor alle doeleinden’ tegelijk voor vermindering van de pijn die de moeder voelt. Het meeste van de betamethasone in de zalf wordt door de huid van de moeder opgenomen. De baby krijgt daar dus weinig van binnen.

Miconazol poeder tot een uiteindelijke concentratie van 2%

Miconazol is een schimmelwerend middel. Het is zeer effectief tegen Candida Albicans. Fluconazol poeder tot 2% mag miconazol vervangen. Je kunt ook clotrimazol poeder tot 2% gebruiken, maar dat staat erom bekend de huid iets meer te irriteren dan de andere medicijnen van hetzelfde type. Miconazol crème of gel kan miconazol poeder niet vervangen, omdat deze stof zich gemakkelijk scheidt. Als je ergens woont waar miconazol (of fluconazol of clotrimazol) niet makkelijk verkrijgbaar is in poedervorm om in deze zalf verwerken, is het waarschijnlijk beter om alleen mupirocine en betamethasone zalf te mengen in plaats van een gel of crème of bijvoorbeeld nystatinezalf toe te voegen.

r

Handig om te weten

Het voorschrift voor deze zalf is op zich geen probleem in Nederland. Echter niet iedere apotheek kan tegenwoordig nog zelf medicijnen bereiden. Het ontbreekt ze aan middelen zoals geld of personeel. Voor het bereiden van deze zalf heb je -hoogstwaarschijnlijk- een recept van een arts nodig en vermoedelijk wordt deze zalf niet vergoed door de zorgverzekeraars, omdat er miconazol in verwerkt wordt.

Als je een zalf door een zalf mengt, verminder je daarmee de concentratie werkzame stoffen. Door een poeder te gebruiken, wordt de concentratie van de eerste twee ingedriënten niet zo verminderd. Dus miconazol, fluconazol en clotrimazol poeder verdienen de voorkeur boven nystatinezalf. Overigens ook voor de smaak: baby’s houden in het algemeen niet van nystatinezalf.

Het voorschrift

 • Mupirocine zalf 2%: 15 gram
 • Betamethasone zalf 0.1%: 15 gram
 • Waaraan toegevoegd miconazol poeder tot een concentratie van 2% miconazol

In totaal heb je dan ongeveer 30 gram zalf. Als het even kan, laat de zalf dan maken bij een apotheek waar ze gewend zijn ook zelf de medicijnen samen te stellen. Dan krijg je waarschijnlijk niet te horen dat miconazol poeder niet bestaat.

Hoe gebruik je de zalf?

 • Breng het dun aan na elke voeding. ‘Dun’ betekent dat je net genoeg aanbrengt om de tepels en tepelhoven een glans te geven.
 • Was of veeg het niet weg, ook niet als de baby eerder terug aan de borst wil dan verwacht.

Hoe lang kan ik de zalf gebruiken?

De zorg bij alle soorten steroïden die op de huid worden aangebracht, is dat het de huid kan verdunnen. De meeste zalven met steroïden mogen daardoor maar twee weken gebruikt worden. Veel moeders hebben dat ook veel minder pijn, sommigen zijn nog niet volledig pijnvrij. Newman’s ervaring is dat moeders die deze ‘tepelzalf voor alle doeleinden’ gebruikten, nog nooit last hebben gehad van een dunner wordende huid. Zelfs niet na maandenlang gebruik.

Elk medicijn moet echter zo kort mogelijk worden gebruikt. Of het nu oraal wordt ingenomen of op de huid wordt aangebracht of op wat voor manier dan ook wordt gebruikt. Dit geldt ook voor voor deze tepelzalf. Het is geen probleem om de zalf twee of drie weken of langer te gebruiken, maar als je na die drie weken de zalf nog steeds nodig hebt, of de pijn komt terug nadat je ermee stopt, zoek dan (opnieuw) deskundige hulp.

Lees ook

Heb je nog vragen? Lees dan ook

Artikelgegevens

 • Hand-out #All Purpose Nipple Ointment © 2009. Vertaling © 2011
 • Vertaling: Danielle Mitchell, Grietje Elsien de Jong-Taekema
 • (Eind)redactie: Gonneke van Veldhuizen-Staas, Karin Dunning, Stefan Kleintjes
 • Deze hand-out mag zonder verdere toestemming gekopieerd en verspreid worden, op voorwaarde dat hij in geen geval gebruikt wordt in enige context die de WHO-code op de marketing van vervangingsmiddelen van moedermelk schendt én dat tevens wordt voldaan aan de criteria gesteld in copyright
 • Written and revised (under other names): Jack Newman, MD, FRCPC, IBCLC © 1995-2005
 • Revised: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC and Edith Kernerman, IBCLC, © 2008, 2009

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen