Lente

column-217.jpgPas geleden is de zomertijd weer ingegaan. Het is langer licht en de zon laat zich weer vaker zien. Kortom, het is lente! Voor mij tijd om een bezoekje te brengen aan de kinderboerderij met de jongste twee kinderen in de draagdoek, een peuter op de loopfiets en een zak oud brood in mijn hand.
Het eerste wat we zien als we bij de kinderboerderij aankomen, is een moeder schaap met twee lammetjes. De bevalling is nog niet zo lang achter de rug. Aan de buikjes van de lammetjes bungelen stukjes navelstreng en de placenta ligt nog in het gras. Na alles van een afstandje aangewezen te hebben aan mijn peuterzoon, raak ik aan de praat met één van de schapenverzorgers. Hij vertelt mij dat de lammetjes een half uur oud zijn. Het is nu wel koud voor de nog natte lammetjes, maar toch is het belangrijk dat er nu nog geen mensen in de buurt komen. Dan kan moederschaap rustig aan haar kleintjes wennen en kunnen de lammetjes ongestoord de uier van hun moeder vinden. Over ongeveer een uur zal de verzorger het moederschaap met haar nieuwe aanwinsten naar een binnenhok brengen, maar voorlopig mag er niemand bij deze pasbevallen moeder in de buurt komen.

Ik zie hoe één lammetje droog gelikt wordt door zijn moeder. Het andere lammetje probeert op te staan, nog helemaal wankel op zijn pootjes. Vervolgens wiebelt het lammetje om zijn moeder heen, duidelijk op zoek naar de uier. Mijn peuterzoon staat verwonderd te kijken hoe deze schapenbaby steeds door zijn pootjes zakt. Na een paar minuten heeft het lammetje gevonden wat hij zocht en staat hij te drinken bij zijn moeder. De verzorger geeft mij nog wat uitleg bij dit prachtige tafereel. Hij vertelt dat een schaap twee spenen heeft en de eerste melk van moeder schaap biest heet. Biest is heel gezond voor lammetjes en er zitten veel antistoffen in.

Wat voor deze twee kleine lammetjes geldt, geldt natuurlijk ook voor andere pasgeboren zoogdieren en een mensenbaby is daarop uiteraard geen uitzondering. De woorden zijn alleen anders; bij mensen spreek je niet van spenen, maar van tepels en biest heet bij mensen colostrum. Maar mensenbaby’s willen, net als lammetjes, ook graag ongestoord wennen vlak na hun landing op aarde. Zo kunnen ze, in alle rust, hun eerste slokjes melk boordevol antistoffen gaan drinken.

Mijn peuterzoon staat ondertussen de konijnenkeutels in het gras te bewonderen en ik denk terug aan zijn eerste momenten. Hij is thuis in ons eigen bad geboren. Ik kon hem niet direct op mijn borst leggen, want eerst moest ik de navelstreng twee keer van zijn nek afwikkelen. Vervolgens hebben we elkaar een tijdje aangekeken, terwijl hij in mijn armen lag. Toen ik hem daarna bij mijn tepel hield, hapte hij in één keer goed, terwijl zijn broer, zus en papa stilletjes stonden toe te kijken.

Misschien zal jouw kindje een breast crawl maken om zichzelf aan te leggen. Of misschien geef je jouw kindje ook wat hulp om de tepel te vinden. Wellicht beleef jij ook de eerste momenten met je kindje ongestoord. En kan jij met jouw ‘jong’ een mooie intieme band starten.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen