Agressieve marketing van kunstvoedingsindustrie gaat maar door

In het rapport Breken met de Regels, Interpretatie van de Regels 2007 geeft de International Baby Food Action Network (IBFAN) zijn bevindingen over de marketing van kunstvoeding in 2007 en de wereldwijde schending van de code. De marketing van kunstvoeding blijkt opnieuw zeer agressief en de kunstvoedingsindustrie breekt keer op keer de WHO Code voor de marketing van vervangingsmiddelen voor moedermelk en de daarbij horende aanvullingen. De IBFAN rapporteert elke drie jaar, hiervoor worden duizenden voorbeelden uit de wereldwijde marketingactiviteiten van kunstvoeding verzameld. Dit rapport is gebaseerd op meer dan 3000 voorbeelden uit 67 landen.

Machtsconcentratie

Het blijkt dat de kunstvoedingsindustrie zich langzamerhand in de handen van een paar machtige producenten vindt. In de afgelopen drie jaar heeft Nestlé, Heinz overgenomen van de Novartis groep en op deze manier het grootse deel van de Noord-Amerikaanse markt voor voedingssupplementen in handen gekregen. Vergelijkbare overnames hebben in Europa en andere dele van de wereld plaats gevonden. De kunstvoedingsindustrie wordt groter en machtiger.

Reclame gaat onverminderd voort

Promotie van kunstvoeding aan gezondheidsinstanties en gezondheidswerkers blijft in de meeste landen doorgaan. Dit gaat lijnrecht tegen de internationale regels in. IBFAN ontdekte bijvoorbeeld dat in sommige landen artsen worden betaald door de kunstvoedingsindustrie wanneer zij hun merk kunstvoeding aan de ouders voorschrijven. En zelfs twee nationale kinderartsenorganisaties hebben banden met specifieke merken kunstvoeding erkent. Gezondheidswerkers worden overladen met cadeautjes zoals pennen, agenda’s kalenders, receptenblokjes, horloges, winkansen in loterijen, waterkoelers, babyweegschalen. Sponsering van conferenties in fancy hotels zogenaamde educatieve bijscholingen gaan onverminderd voort.

Alsmaar meer gezondheidsclaims

In de afgelopen drie jaar is een sterke stijging gezien in het gebruik van claims met betrekking tot de gezondheid bij de promotie van kunstvoeding. Vooral claims met betrekking tot een hogere intelligentie van kinderen is geliefd. Wereldwijd wordt er geadverteerd met baby’s die gekleed zijn voor afstuderen of laptops gebruiken om ouders te laten geloven dat bepaalde kunstvoeding de intelligentie van kinderen positief beïnvloedt. De toevoeging van vetzuren die de intelligentie zouden verhogen, DHA en ARA, en een groeiende lijst van ‘natuurlijke’ toevoegingen zoals probiotica, prebiotica en omega-3, laten zien dat de kunstvoedingsindustrie met deze nieuwe merken de oude producten wil vervangen.

INFACT Canada, IBFAN’s Noord-Amerikaanse coördinators, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan dit rapport, met name over de situatie in Canada, concludeert dat het type claims, die de voedingsindustrie in marketing gebruikt, geen hout snijdt. De claims zijn subjectief en misleidend, omdat ze elke wetenschappelijke basis missen. De onderzoeken die deze claims zouden moeten rechtvaardigen zijn veelal niet geaccepteerd door medisch commissies. En in veel gevallen is het onderzoek door de kunstvoedingsindustrie zelf gesponsord, wat doet twijfelen aan de volledigheid van de onderzoeken.
Ondanks het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing weet de industrie in marketing campagnes ouders te doordringen van de boodschap dat kunstvoeding gelijk zou zijn aan moedermelk. Dit gaat lijnrecht in tegen wat de internationale codes omtrent babyvoeding voorschrijven.

Nestlé, werelds grootste kunstvoedingproducent, was ook dit keer weer de grootste en meest gevaarlijke overtreder van de international code.

Lees ook

Ten Good Reasons not to use formula

 • Formula does not provide all the nutrition and vitamins baby needs for the first six months after birth. Breastmilk does.
 • Formula does not contain immunological factors and antibodies that help prevent a host of diseases. Breastmilk does.
 • Formula is not uniquely tailored to meet the needs of individual babies. Breastmilk composition
  changes to meet each baby’s needs.
 • Formula does not contain substances that get your baby’s digestive system working. Breastmilk does.
 • Formula feeding markedly increases the risk of infantile and adult obesity. Breastfeeding does not.
 • Formula can be contaminated even before the tin is opened. Breastmilk is alive with antibodies.
 • Formula-fed babies are about sixty percent more likely to suffer from recurrent ear infections.
 • Formula feeding does not meet a baby’s emotional and psychological needs as well as breastfeeding does.
 • Formula-fed babies do not perform consistently better in school. Breastfed babies have a seven point higher IQ.
 • Formula is expensive. Breastmilk is free.


Adapted from a publication by Children for Breastfeeding,
Philippines, 2006

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden