Over spionage en andere praktijken

column-92.jpg‘Ik hoor nog wel eens wat’, laat ik het zo maar formuleren. En deze keer wil ik dit nieuws met jullie te delen. De kunstvoedingsindustrie blijkt maar weer ‘s veel minder aardig dan je misschien voor mogelijk hield. Lees vooral even verder. Ontdek hoe Big Brother Nestlé ons in de gaten houdt, hoe kraamverzorgende ingeschakeld worden en over het eten dat de ‘eigen’ kindjes kunnen krijgen. Schokkend? Ach, de een zal onmiddellijk in actie komen; de ander zal haar schouders ophalen en er niet warm of koud -meer- van worden.
Big Brother Nestlé blijkt zeer geïnteresseerd in wat er zoal leeft in borstvoedingsland. Naar het waarom mogen we gissen, maar er bestaat een heuse spionageafdeling! Een of meerdere werknemers van Nestlé doet de hele dag niets anders dan alle borstvoedingsfora aflopen en borstvoedingswebsites napluizen. Ongetwijfeld zijn deze mensen geabonneerd op nieuwsbrieven en ‘praten’ of lezen ze mee op diverse mailinglists. Ik wist dat al lang, bepaalde emailadressen tussen de abonnees van de nieuwsbrieven spreken boekdelen. Maar kennelijk gaat de interesse zo ver dat er zelfs een mannetje op zit!

Ook weten we dat kraamverzorgenden op subtiele wijze voor het karretje van de kunstvoedingfabrikant gespannen worden. Kraamverzorgenden kunnen namelijk monsters kunstvoeding bestellen, maar… dan moeten ze wel tekenen onder de volgende tekst:

‘In geval van aanvraag proefverpakkingen verzoeken wij u onderstaande goed te lezen en uw handtekening te plaatsen.
Proefverpakkingen zijn alléén bedoeld om tijdens uw werkzaamheden te gebruiken in combinatie met borstvoeding en daar waar op medische gronden borstvoeding niet mogelijk wordt geacht.
“Hiermee bevestig ik dat ik door Nestlé ben gewezen op de WHO Internationale Code van Marketing voor zuigelingenvoeding en de WHO richtlijnen en dat ik op de hoogte ben van het feit dat borstvoeding het beste is voor een zuigeling en te allen tijde moet worden gestimuleerd. Deze samples mogen alleen door mij worden gebruikt voor het klaarmaken van een flesje op het moment dat de moeder geen borstvoeding kan/wil geven.”
Wij verzoeken u in dit geval altijd contact op te nemen met de verloskundig of arts.

Handtekening: …………………………’

*In een folder die bij deze mailing gaat staat niet de hele code, maar slechts een uittreksel daarvan afgedrukt.
De Stichting Babyvoeding heeft de klacht in behandeling en neergelegd bij de Voedsel en Waren Autoriteit.

En had je misschien ooit willen weten of het vrouwelijk personeel van Nestlé borstvoeding of kunstvoeding geeft aan haar zuigelingen? Wel, heel precies weten we dat niet natuurlijk; maar we weten wel dat het vrouwelijk personeel met pasgeboren baby’s voldoende gratis kunstvoeding mee naar huis krijgt om de nieuwste generatie de eerstkomende tijd mee te voeden. En dat is natuurlijk in strijd met de code.

NB: Beste Nestlé speurafdeling, ik stuur jullie maar geen link van deze column, want als jullie je werk goed doen, hebben jullie deze column natuurlijk onmiddellijk te pakken zodra die gepubliceerd is!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen