Verdwaald in de adviezen-jungle

column-84.jpgIk voel me belabberd, mijn borst doet heel veel pijn en ik heb hoge koorts. Al een paar dagen lag ik met buikgriep op bed en net nu ik me wat beter begon te voelen, krijg ik een borstontsteking. Het is al de vijfde keer in mijn borstvoedingscarrière dat ik een borstontsteking te pakken heb en ik denk dus te weten wat ik moet doen. Toch zoek ik voor de zekerheid de lijst met adviezen erbij. Al snel ben ik de draad kwijt en dat komt niet alleen door de hoge koorts…
Het gebrek aan duidelijke en goede informatie speelde me tijdens de eerste borstontsteking ook al parten. Met een twee maanden oude Berend zat ik in de wachtkamer van het consultatiebureau toen ik de koorts op voelde komen. Bij thuiskomst merkte ik dat mijn rechterborst zeer deed en het was snel duidelijk dat ik een borstontsteking had. Ik had geen idee wat ik moest doen, dus ik ging op internet op zoek naar informatie.
Het eerste dat ik tegenkwam waren ervaringsverhalen. In plaats van dat ik geïnformeerd of gerustgesteld werd, maakte ik me na het lezen alleen nog maar meer zorgen. De verhalen over borstontstekingen die overgingen in abcessen die operatief verwijderd moesten worden, waren nou net niet wat ik nodig had op dat moment. Gelukkig wist mijn schoonzus raad. ‘Ga maar met een paracetamol in bed liggen, dan gaat het vanzelf over’. En jawel, een paar dagen later was ik gelukkig weer opgeknapt.

Vier borstontstekingen later is mijn lijst met adviezen voor de behandeling van een borstontsteking uitgebreid met elkaar tegensprekende tips als ‘goed met het kinnetje naar de pijnlijke plek laten drinken’, ‘met de kin naar de pijnlijke plek laten drinken is zinloos, voeden in verschillende houdingen is afdoende’, ‘koel de borst’, ‘verwarm de borst’, ‘masseer de pijnlijke plek tijdens het voeden’, ‘voorkom te hard masseren van de pijnlijke plek’, ‘gebruik een kwark- of een koolkompres’, ‘het nut van kwark- en koolkompressen is nooit bewezen, dat zijn bakerpraatjes’. Pfffttt.

Op borstvoedingsgebied worden ontzettend veel adviezen gegeven. Sommige adviezen zijn precies de tips waar je naar op zoek was, andere slaan de plank volledig mis. Het is vaak erg moeilijk om de goede raad van de bakerpraatjes te onderscheiden. Om dat te kunnen is het haast noodzakelijk om eerst een hele studie te doen op het gebied van borstvoeding. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk. En zo kan helaas zelfs het eenvoudigste probleem al het einde van de borstvoedingsperiode inluiden…

Ik heb mijn borstontstekingsstudie er weer op zitten en besluit mijn bed in te duiken. Deze keer zonder kwarkkompres. Ik ben ook niet meer van plan om boven mijn kindje te gaan hangen zodat ze met haar kin naar de ontstoken plek kan drinken. Ik houd het bij rust, warme kompressen voor en tijdens het voeden en het goed leeg laten drinken van de borst. Laten we hopen dat dit de laatste borstontsteking zal zijn.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen