Meer infecties bij geen of minder borstvoeding

nwsbrcht-frietfles.jpgJa ja ja ja, de onderzoeken buitelen over elkaar heen. Kijk nog maar ‘s in de rubriek nieuwsberichten. En nu al weer eentje. Onderzoekster Liesbeth Duijts, van de Erasmus MC, stelt dat baby’s die in het eerste halfjaar alleen borstvoeding krijgen, 2,5 keer minder infecties doormaken dan kinderen die geen borstvoeding krijgen. Ook baby’s die de eerste vier maanden alleen moedermelk krijgen en daarna een combinatie met ander voedsel, hebben minder infecties. Ze hebben wel meer infecties dan baby’s die geen bijvoeding krijgen. Infectieziekten zijn de meest voorkomende ziekten bij jonge kinderen; meestal worden de luchtwegen of de darmen getroffen.

Grootschalige Rotterdamse onderzoek Generation R

Liesbeth Duijts deed op grote schaal onderzoek naar het effect van borstvoeding. Van de kinderen binnen Generation R kreeg 12,5% geen borstvoeding, 58% borstvoeding in combinatie met flesvoeding gedurende vier tot zes maanden, 28% exclusief borstvoeding gedurende vier maanden en 1,5% exclusief borstvoeding gedurende zes maanden.
Het was al bekend dat het drinken van moedermelk infectieziekten voorkomt; nu is ook duidelijk dat een langere periode van alleen borstvoeding het kind een betere bescherming biedt dan wanneer hij met kunstvoeding, en/of in combinatie met te vroege bijvoeding, gevoed wordt. Exclusief borstvoeding houdt in dat de kinderen geen kunstvoeding, andere dranken, water of vast voedsel erbij krijgen.

Consultatiebureaus

Op dit moment schijnen er nog steeds consultatiebureaus te zijn die moeders adviseren om vanaf vier maanden te oefenen met vast voedsel. Dit advies wordt nu mogelijk aangepast [wie dát beweerd is mij niet duidelijk – Stefan Kleintjes], gezien het grote effect van langer exclusief borstvoeding. Fruit en groenten en ander vast voedsel zou pas vanaf zes maanden gegeven moeten worden. Het advies om niet eerder dan na de zesde maand met bijvoeding te beginnen, is al jaren het devies van het Kenniscentrum Borstvoeding en valt ook te lezen in Eten voor de kleintjes – van borst tot boterham van kinderdiëtist Stefan Kleintjes.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden