Petra

Ik heb veel bewondering voor kraamverzorgenden. Het zijn meestal meiden en vrouwen die van alle markten thuis zijn. Ze rijden midden in de nacht over gevaarlijke dijkjes naar wildvreemde huizen waar vrouwen een kind krijgen, zij assisteren en ruimen de troep weer op. Zij koken voor hele gezinnen en maken de meest feestelijke fruitverwennerijen klaar. Zij kunnen met vele soorten wasmachines overweg en toveren in een mum van tijd een vunzige badkamer om tot een glimmend paleisje. Zij vegen de billen van baby‘™s, peuters en barenden. Zij werken samen met eigenwijze verloskundigen en huisartsen die de verantwoordelijkheid dragen voor de zorg in het kraambed. Maar zíj blijven vaak nog uren in een gezin terwijl ik soms opgelucht de deur achter mij kan sluiten.
Het wordt er niet makkelijker op voor ze, nu de indicatiestelling is binnengedrongen in de wereld van de kraamzorg. Dat betekent dat ze hun werk in veel minder uren moeten doen. Want nu wordt namelijk per gezin bekeken hoeveel zorg er nodig is. Acht dagen lang een kraamhulp in huis van ‘™s ochtends tot ‘˜s avonds is verleden tijd. Dus moeten er prioriteiten gesteld worden in de kraamgezinnen. En die prioriteit is niet meer het huishouden, niet de verwennerij, maar het zorgen voor moeder en kind. En ik vind een goede borstvoedingsbegeleiding het grootste onderdeel van een goede zorg.

Ik denk dat de houding van de kraamverzorgster de belangrijkste factor is in de borstvoedingsbegeleiding van de eerste borstvoedingsweek. Dat blijkt ook uit een kleine peiling onder mensen die veel met borstvoeding te maken hebben. Van de 31 ondervraagde personen vonden 22 (70%) de kraamverzorgster de zorgverlener die de meeste invloed heeft op borstvoedende ouders; verloskundigen kregen 6% van de stemmen, consultatiebureauwerkers 19% en borstvoedingshulpverleners 3%.

Neem nu Petra. Zij is een kraamverzorgster naar mijn hart. Zij heeft een mooie bruine paardenstaart en altijd een lieve glimlach. Steeds als ik haar zie, word ik blij. Ze is een professional in kraamzaken, is bovendien een kei met kinderen en leert nieuwe vaders en moeders alle leuke en lastige dingen die met borstvoeding te maken hebben. Met haar uitstraling zorgt ze voor evenwicht in het hele gezin, ze attendeert ouders op de signalen van hun baby en met haar rustige stem motiveert ze hen om geduldig te wachten tot hun kindje zelf gaat happen. Ze leert ze te vertrouwen op de instincten van hun baby en stimuleert hen om te luisteren naar hun gevoel. Zij gaat in discussie als ze vindt dat iemand adviezen geeft die tegenstrijdig zijn met haar inzichten. Zij is een rots in de branding in de woelige tijd die de eerste dagen met een baby kunnen zijn.

Beste kraamverzorgenden van Nederland,
jullie staan aan de wiegen van bijna alle baby‘™s in Nederland en jullie rol is groot in de eerste belangrijke dagen waarin de basis voor de hele borstvoedingsperiode wordt gelegd. Dat mag wel eens gezegd worden. Ik vind dan ook dat jullie de verantwoordelijkheid mogen nemen om te zorgen dat ouders de beste borstvoedingsinformatie en -zorg krijgen die er bestaat. Namelijk de informatie en zorg die gebaseerd is op de tien vuistregels van de WHO Want gynaecologen en verloskundigen laten heel wat steken vallen in het verstrekken van genoeg en juiste informatie.
Zorg dus dat jullie goed bijgeschoold worden, zoek op internet naar leuke en recente informatie. Wees wijs en ga in gesprek met de eigenwijze zorgverleners die het niet zo nauw nemen met borstvoedingsvriendelijke omstandigheden. Vraag om extra zorguren als je vindt dat het nodig is of adviseer ouders een borstvoedingsdeskundige in te schakelen.

Wapen je met de tien vuistregels en je staat sterk!!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen