Borstvoeding: Hot or Not?

column-227.jpgKen je ze nog, de lijstjes die vroeger altijd in de meidenbladen stonden? ‘What’s hot and what’s not this summer.’ Natuurlijk stonden onder Not dan die leuke schoenen die je net gekocht had, of Chesney Hawkes (haal die poster maar van de muur!) of een bikini terwijl je net je badpak had weggedaan.
Dit was in mijn tienertijd, maar ik neem aan dat deze lijstjes nog steeds bestaan. Vast niet alleen in tienerbladen, maar ook in de vrouwenbladen. Trends komen en gaan. Sommige mensen trekken zich er weinig van aan, terwijl anderen steeds op de hoogte willen blijven en alles wat in het ‘Not’-lijstje staat aan de kant gooien.
Vandaag kwam ik hem weer tegen; de uitspraak ‘maak borstvoeding weer sexy’. Ik bedacht me: waar zou borstvoeding staan in het lijstje in de zomer van 2011? Bij Hot of bij Not?

Sexy is misschien een erg ongelukkige woordkeuze, want bewust de link tussen borstvoeding en seks leggen slaat mijn inziens nergens op. Je kindje de borst geven is van alles: voeden, soms troosten, knuffelen, een rustmomentje en een prachtige band tussen ouder en kind, maar het is voor mij absoluut niet seksueel.
Maar je zou ‘sexy’ natuurlijk ook op kunnen vatten als modieus of hip, ‘hot’ dus. En dan zou borstvoeding ‘in’ zijn. Daarmee maak je van borstvoeding een soort trend. Wat ‘Hot’ is kan volgend seizoen zomaar weer bij ‘Not’ staan. Ik kan me er geen voorstelling bij maken. Als ik denk aan al die keren dat ik met vettig haar en de spuugvlekken nog op mijn shirt heb zitten voeden, voelde ik me alles behalve een trendsetter of trendvolger.
Het maakt mij echt niets uit of borstvoeding nu een trend is of niet, want het voeden van m’n kindjes staat ver ‘boven’ al die lijstjes.

Hierover nadenkend kwam ik tot de conclusie: Borstvoeding is.
Borstvoeding is wat? Dat vraag je je misschien af. Nou, het is gewoon… punt. Je kunt er lang en kort over praten, denken, discussiëren? Je kunt borstvoeding geven of niet geven en je kunt voeden op pumps of op je sokken met gaten, maar hoe het ook zij: borstvoeding is.
Borstvoeding heeft geen trendwatchers nodig, of geen marketingacties en geen aanbiedingen. Het is één van de meest natuurlijke dingen in deze wereld en dus ‘is’ het gewoon.

Heb je in die trendlijstjes ooit zien staan dat voortplanten ‘uit’ is, dat poepen echt totaal ‘not done’ is deze zomer? Of dat eten deze winter geen stijl is en dat je dus de hele winter op water en thee moet leven? Nee!
Heb je ooit een reclame gezien: Plassen; alle coole gasten doen het! Of: Hey, probeer eens te menstrueren! Nee!
Natuurlijk is er een hele commerciële wereld om deze dingen heen. Toiletpapier met twee, drie of vier laagjes of Aloë Vera… verschillende merken inlegkruisjes en maandverband met vleugels, zonder vleugels of met kamille. Dat is bij borstvoeding echt niet anders maar de daad zelf behoeft geen marketing.

Ik praat dus ook nooit over borstvoeding met termen als modieus, hip of ‘in’. Ik krijg er eerder een beetje jeuk van.
Ik vind het wel prachtig als ik mooie foto’s zie van een supermodel die haar kindje tussen de shoots door aan de borst voedt. Of een bekende actrice die zich niet schroomt om in het openbaar te voeden. Maar moet dat een motivatie zijn om borstvoeding te geven, en moet ik stoppen als die actrice ook stopt?

Borstvoeding is er al sinds de eerste zoogdieren ontstonden en het zal er ook altijd zijn. Het is niet Hot of Not. Niet in of uit, maar ‘gewoon’: borstvoeding is.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen