Het rijk der fabelen

column-184.jpgJe hebt ze vast wel eens gehoord. Fabels met betrekking tot borstvoeding. Ik voed Mees inmiddels ruim dertien maanden. Ik ben actief op diverse, zowel borstvoedinggerelateerde als niet borstvoedinggerelateerde, fora. En ik kwam daar de afgelopen maanden weer vele fabels tegen.
Zo las ik laatst op een forum de wanhoopskreet van een jonge moeder. Een meid van nog geen twintig jaar, net bevallen van haar eerste kindje. Ze vroeg zich af of anderen zich ook zo schuldig voelden wanneer ze moesten stoppen met borstvoeding geven. Wat was het verhaal? Dochterlief groeide onvoldoende, zij had vlakke tepels en haar was geadviseerd om vooral maar te stoppen met borstvoeding geven, ‘met vlakke tepels kun je geen borstvoeding geven’, zo werd haar gezegd.
Dat is fabel 1. Hoewel het aanhappen van de kleine lastiger kan zijn, is het absoluut mogelijk om borstvoeding te geven.

Het kindje groeide onvoldoende en dat was voer voor fabel 2: ‘Je hebt te weinig melk’. Wanneer je kleine te weinig melk lijkt binnen te krijgen dan is verkeerd aanleggen het eerste dat verholpen moet worden. Het overgrote deel, 98%, van de vrouwen is in staat voldoende melk aan te maken en daarmee de baby in de melkbehoefte te voorzien. Een verkeerde drinktechniek, te weinig aanleggen, te kort of op de klok voeden zijn ook enkele oorzaken die je de indruk kunnen geven ‘te weinig melk’ te hebben. Terwijl de weinige melk hier juist uit voortvloeit.

Het pasgeboren meisje dronk nu inmiddels kunstvoeding en haar moeder zat met een rot gevoel. Ze wilde zo graag het beste voor haar kindje maar haar omgeving drong erg op kunstvoeding aan en zij ging hierin mee. Er volgen wat berichtjes over en weer waarin ik relactatie voorstel met behulp van een lactatiekundige. Het kindje is dan nog geen week oud en anderhalve dag aan de kunstvoeding. Dan kreeg ik de volgende fabel te horen: ‘mijn melk was ook niet goed, veel te waterig, er zitten niet genoeg voedingsstoffen in.’

Deze derde fabel had ze gehoord van haar eigen moeder, die overigens zelf maar een paar dagen borstvoeding had gegeven. De eerste twee dagen was de melk goed vettig, dus voedzaam, zei ze. Ik denk dat ze colostrum bedoelt. Daarna was het enkel nog waterig. Logisch dat haar kindje niet groeide, dacht ze. Ik vertel haar dat die waterig uitziende melk prima melk is. Het geeft aan dat de borstvoeding goed op gang is gekomen. Hoe de melk er uit ziet, zegt niets over de samenstelling er van. Je kunt er van uit gaan dat deze gewoon goed is en perfect is afgestemd op de behoefte van je kindje.

Haar wil om borstvoeding te geven is groot. Heel groot. Ze voelt zich gesterkt door de reacties die ze van mij en anderen kreeg, en ze neemt contact op met een lactatiekundige. Die leert haar hoe ze haar kleine meid op een goede manier kan voeden. Wanneer ik haar anderhalve maand later weer spreek heeft dochterlief al een paar weken geen kunstvoeding meer gekregen, ook geen afgekolfde moedermelk. Ze drinkt alle voedingen live. Moeder geniet, de kleine geniet en ze groeit als kool.

Helaas stoppen veel moeders voortijdig met het geven van borstvoeding. Onnodig, want onzeker gemaakt met fabels. Er moet mijn inziens nog veel gedaan worden aan het verdringen van fabels en het verspreiden van juiste feiten rondom borstvoeding/moedermelk.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen