Weet wat je eet (en drinkt…)

column303.jpgWeet wat je eet… een bekende slogan. Blijkbaar kunnen we er niet van op aan of ons eten en drinken wel zo gezond is als de voedsel- en warenindustrie doet voorkomen. En voor je er erg in hebt, eet je het paard van Sinterklaas, in plaats van de plaatselijke biologische koe die je voor ogen had.
De kranten staan er bol van. In grote getale worden wij consumenten weer eens voorgelogen. Er wordt in de voedselindustrie veelvuldig gefraudeerd en momenteel weer op dusdanig grote schaal dat het een hot nieuwsitem is. De welbekende Zweedse gehaktballen van een groot warenhuis zijn niet wat men dacht. Ook een ordinaire gehaktbal uit de supermarkt blijkt niet enkel van varkensvlees en rundvlees te zijn. In vleeswaren is veelvuldig paardenvlees verwerkt. Honderden boerenbedrijven in Duitsland worden ervan verdacht fraude te hebben gepleegd met eieren en ook bedrijven in België en Nederland worden onder de loep genomen. Ze zouden veel te veel legkippen in hun stal hebben om hun eieren te mogen verkopen met een biologische status.

Blijkbaar kan dat allemaal… frauderen in de voedselindustrie en het is niet moeilijk te raden met welk doeleinde. Juist: geld. Alles gaat met geld gemoeid. Altijd. Elke keer opnieuw. En wij consumenten blijven er maar op vertrouwen dat er juiste en betrouwbare informatie op de etiketten staat van de voedingsmiddelen die wij kopen. Voor onszelf, maar nog belangrijker: voor ons prachtige kroost.

Vertrouwen. Dat is waar het om draait. Maar in wie of wat kun je tegenwoordig nog vertrouwen hebben? Als je zwanger bent, denk je al na over de voeding voor je kindje. Borstvoeding is de norm, zegt men. Maar waar is de reclame hiervoor? De reclame die je misschien de zekerheid kan bieden dat je het goed doet als nieuwe ouder? De reclame die er voor zoveel andere producten wél is… Je kijkt eens naar je borsten en ineens slaat de onzekerheid toe. Vertrouw je voldoende op jezelf en de kracht van je lichaam? Ook wanneer anderen, wellicht zelfs ‘professionals’ het tegendeel willen beweren? Of wanneer je om de oren geslagen wordt door de slinkse reclames van bijvoorbeeld de kunstvoedingsindustrie? Of ben je straks dusdanig geïndoctrineerd dat je kunstvoeding als een prima voedingsmiddel ziet… Zodat je je met een gerust hart weer zeker kan voelen, zoals de valse beloftes in de reclamewereld je willen doen geloven.

Als ik de directeur van de Consumentenbond mag geloven, word ik niet erg vrolijk. In hun onderzoeken komt veelvuldig naar voren dat er gesjoemeld is met producten of dat het etiket niet klopt. Van paardenvlees tot biologische eieren, tot niet vermelde toevoegingen in producten. Ik herinner me nog de giftige, tevens niet vermeldde toevoegingen in kunstvoeding in China enkele jaren geleden. Deze hebben zelfs tot de dood van zes baby’s geleid! Ruim 300.000 kinderen werden ziek.

Heb vertrouwen in jezelf. Vanuit dat vertrouwen ga je kritisch op weg. Weet wat je eet! Weet wat je drinkt… Of nog beter: weet wat je kind binnenkrijgt! Dat prachtige vloeibare goud, waarvan jij zelf de producent bent, behoeft geen etiket. Dat behoeft geen debat in de Tweede Kamer. Dat behoeft geen extra controles op veiligheid en inhoud! Dat is goed. Sterker nog: dat is perfect! Vertrouw op jezelf en vertrouw op je kind en zorg samen dat jullie borstvoedingsperiode geen onnodig ‘schandaal’ wordt.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen