Het Voedingscentrum, eerlijk over eten?

Mijn dochtertje is een half jaar. Ze mag beginnen met vaste voeding, als ze daar zin in heeft natuurlijk. En dat heeft ze al een tijdje. Ik geniet ervan hoe mijn grote meid haar eerste partje gekookte appel eet, haar eerste stuk banaan en haar eerste gekookte worteltje. En ondertussen drinkt ze moedermelk in overvloed. Maar over dit grote genieten gaat deze column niet. Helaas niet. Ik heb namelijk een appeltje te schillen met het Voedingscentrum.
Omdat mijn dochtertje mag beginnen met bijvoeding, krijg ik op het Consultatiebureau een folder mee over bijvoeding. De folder is opgesteld door het Voedingscentrum. Hun folder geeft mij de indruk dat borstvoeding iets is wat je ‘per ongeluk’ geeft en mijn mond valt open van de tips die ik krijg over bijvoeding.

Ik begin te lezen en raak gelijk geïrriteerd. Onder het kopje ‘Wat kun je je kind allemaal te eten en te drinken geven’ staat: ‘Als je borstvoeding geeft, kun je daar gewoon mee doorgaan. Borstvoeding hoort dan wel echt bij de maaltijd. Gebruik borstvoeding niet om te troosten of voor een slokje tussendoor.’ Vervolgens wordt er op gewezen dat een kind steeds minder melk nodig heeft naarmate het meer gaat eten. En bij de drinktips wordt moedermelk niet genoemd. Er wordt ook met geen woord gerept over de #kleintjesmethode. Groente en fruit moeten gepureerd en er moet zelfs altijd een theelepel margarine doorheen! Een potje is ook goed staat er en: ‘houd je niet al te streng aan de informatie over leeftijden op de potjes’.

Voorlichting van een organisatie die dit soort achterhaalde en schadelijke adviezen geeft kan wat mij betreft met een flinke korrel zout worden genomen. Dit noem ik geen voorlichting. Dit is borstvoeding de nek omdraaien en baby’s een ‘margarinevergiftiging’ bezorgen.

Ik bezoek de website van het Voedingscentrum in de hoop dat ze daar wel in staat zijn tot eerlijke voorlichting. Hier komt borstvoeding uitgebreid aan bod onder het kopje Borstvoeding verdient tijd. Ook de informatie over bijvoeding is uitgebreid. Het lijkt heel wat.

Ik erger me er echter aan dat het Voedingscentrum op hun website suggereert dat bijvoeding vanaf vier maanden geen probleem is. Weten ze dan niet dat de borstvoeding snel kan teruglopen? Nergens worden moeders enthousiast gestimuleerd de borstvoeding na een half jaar voort te zetten. Met geen woord wordt gerept over de aanbeveling van de WHO om ten minste twee jaar borstvoeding te geven.

Wat willen ze nou? Gezonde baby’s? Willen ze het grote publiek laten geloven dat zij de deskundigen zijn op het gebied van borstvoeding?
Als je bij baby’s vanaf vier maanden adviezen gaat geven die een teruglopende melkproductie tot gevolg hebben en die dus haaks staan op het succesvol en langdurig geven van borstvoeding, wil je volgens mij maar één ding: een baby zo snel mogelijk van de borst en aan de opvolgmelk.

Is dit de organisatie waar de overheid zijn vertrouwen in heeft op het gebied van voedselvoorlichting aan de Nederlandse bevolking? Ik neem deze club in ieder geval niet al te serieus in hun voorlichting over bijvoeding en borstvoeding.

Het Voedingscentrum, eerlijk over eten… yeah right!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen