Drie glazen koemelk

column363.jpg
Ik hoorde het net op de radio. Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat mensen die drie glazen koemelk (of een vergelijkbaar ongefermenteerd melkproduct) per dag drinken, eerder doodgaan. Even later zag ik het bericht ook op Twitter voorbij komen. Nu ben ik van mening dat persberichten op basis van onderzoeksresultaten altijd kritisch moeten worden benaderd, dus zo zwart-wit als de conclusies nu gesteld worden, zal het toch niet zijn?
Het onderzoek is uitgevoerd onder een grote groep mannen en vrouwen. Conclusies: mensen die meer dan drie glazen koemelk per dag drinken, hebben een grotere kans om eerder dood te gaan. Vermeende oorzaak: de aanwezige lactose en galactose in de melk.
Kinderen zijn niet onderzocht. ‘Want’, zo zei hoogleraar Voeding en Gezondheid Frans Kok op de radio: ‘De jongste kinderen hoef je niet in een dergelijk onderzoek mee te nemen.’

Lactase is het enzym dat lactose (melksuiker) afbreekt tot galactose en glucose. Ieder mens kan bij de geboorte voldoende lactase aanmaken om moedermelk te verteren. Maar een koe heeft het spijsverteringsstelsel van een herbivoor, een mens dat van een omnivoor. Hoe kan men dan eigenlijk denken dat melk bestemd voor een koe, geschikt zou zijn voor de maagjes van onze pasgeboren omnivorenjongen?

Ik vind het een behoorlijk gemiste kans om kinderen uit het onderzoek te houden. Men had juist moeten kijken naar de langdurige gezondheidseffecten op kinderen die gevoed zijn met kunstmatige zuigelingenvoeding op basis van koemelk vergeleken met kinderen die borstvoeding kregen. Ook al kan een baby voldoende lactase aanmaken om lactose af te breken, wat is het effect van koeienmelk in het tere spijsverteringsstelsel van een baby? Een baby van een half jaar krijgt zes tot acht deciliter kunstmatige zuigelingenvoeding te verwerken. Dat zijn meer dan drie glazen.

Een instituut als het Voedingscentrum, dat een eerlijke voorlichter over eten zou moeten zijn, kan dan haar adviezen aanpassen op basis van de uitkomsten van een dergelijk onderzoek.
Het Voedingscentrum adviseert nu flinke hoeveelheden koemelk aan kinderen vanaf een jaar: 300 ml melk(product) per dag.

Stel dat we dit onderzoek voor waar aannemen, en dat we ervan uitgaan dat koemelk ongezond is voor volwassenen; zoek dan alstublieft uit waarom het wel goed zou zijn voor zuigelingen. Neem deze groep juist zeer serieus! Kom met feiten waarom moedermelk niet de enige melk is die onze mensenjongen zou moeten krijgen. Onderbouw waarom melk van een dier dat bij de geboorte negentig kilo weegt én vier magen heeft, een uitstekend alternatief zou zijn voor onze baby’s.

Want met goede onderzoeken kan een einde gemaakt worden aan het slaafs omarmen van dat zogenaamde ‘geweldige’ product dat kunstmatige zuigelingenvoeding heet.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen