Afscheid

column362.jpgEen goede huisvrouw zal ik nooit worden, maar soms overvalt me een vlaag van schoonmaakdrift en sla ik aan het boenen. Vandaag zijn het de keukenkastjes die uitgepuind, uitgemest, gesopt en opgeruimd worden.
Uit een hoekje achter in een diepe la vind ik ze, een half aangebroken verpakking zoogkompressen. Voorzichtig neem ik ze in mijn handen. Vijf jaar lagen ze daar onopgemerkt. Ze voelen zacht in mijn handen, zacht als het huidje van mijn dochtertje dat ik streelde wanneer ze bij mij dronk. Ik voel de echo van een toeschietreflex door mijn borsten. Wat is dat lang geleden, die warme mooie herinneringen aan haar kleine lijfje tegen mij aan.
Hoe lang sta ik hier al, met de cirkelvormige watten in mijn handen? Met een zucht en een glimlach leg ik ze terug in de schone la.
Ik kan geen afscheid nemen van toen. Van die zoete liefdevolle droom die toen mijn werkelijkheid was. Herinneringen aan mijn babydochter, mijn peuter, mijn kleuter die bij mij drinkt. De tijd die achter ons ligt, is gecomprimeerd tot een aantal flarden van geluk.

Maar het is toch echt voorbij. Mijn bijna vijf-en-een-half jarige kleuter vraagt zelden meer om de borst. Ze houdt wel erg van mijn borsten, geeft ze kusjes, aait ze. Het is haar koestering, haar band met dat geborgen plekje.

Bij borstvoeding geven hoort bij mij ook over borstvoeding schrijven. Dat doe ik bijna net zolang als ik borstvoeding geef.
Stoppen met borstvoeding geven is pas echt definitief als ik ook stop met schrijven van columns.
En ook daar kan ik nog geen afscheid van nemen. Ik vind het fijn om jonge moeders voor te lichten door over mijn eigen ervaringen te schrijven, ze te waarschuwen voor valkuilen en ze aan te moedigen gebaande wegen te verlaten.
Dus zo nu en dan kruip ik nog wel weer eens in de pen.

Lieve bezoekers van borstvoeding.com, bijna-moeders die onze website hebben gevonden, moeders met pasgeboren kindjes die zoeken naar informatie, langvoedsters die genieten van de verhalen en foto’s van anderen, bedankt. Bedankt voor het lezen van mijn columns.
Ik wens jullie toe nog heel lang te mogen genieten van het onbeschrijflijke gevoel. Ik wens jullie toe dat jullie overal voeden opdat iedereen mag zien dat borstvoeding het mooiste geschenk is tussen moeder en kind.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen