Agnes van Hulten
Om te beginnen steek ik de hand in eigen boezem: dit is niet mijn eigen idee. Ik las over een initiatief om oude gezegden in een nieuw jasje te steken en werd benieuwd naar de gezegden over borstvoeding. Nou, maak je borst maar nat!
Wat blijkt: er zijn genoeg gezegden waarin het woord borst, of een afgeleide daarvan, voorkomt. Om nog maar te zwijgen over alle synoniemen zoals voorgevel, koplampen en hele bossen hout voor de deur…
Je kunt bijvoorbeeld een hoge borst opzetten. Ik doe dat soms over borstvoeding en kan mezelf dan op de borst kloppen. Want met ruim 3,5 jaar non-stop voeden, vind ik dat ik wel iets in de melk te brokkelen heb. Zo vind ik dat er soms te snel naar de fles wordt gegrepen. Het scheelt natuurlijk wel of je het voeden van je eigen moeder al met de moedermelk binnengekregen hebt. Maar los daarvan: als je je echt met de borst op iets toelegt, dan loopt het vast als een tiet. En als dat lukt, dan kunnen we uiteindelijk allemaal rusten aan Abrahams borst. In een land van melk (en honing). Wellicht dat dit pleidooi sommigen tegen de borst stuit. Maar ach, je kan niet ieders boezemvriend zijn.
Al met al een behoorlijk borstje… eh bordje vol uitdrukkingen. Maar -krijg nou tieten- niet één gaat écht over borstvoeding! Nee, ik zuig het echt niet uit mijn duim. Wordt het dus niet eens tijd voor wat nieuwe, eigen gezegden? Spreekwoorden en gezegden gaan tenslotte van mond tot mond, of van borst tot borst, en wat extra aandacht voor borstvoeding is nooit weg. We kunnen daar vast ergens een melkkoetje aan hebben.
Wat dachten jullie van:
Als de borst vol is, dan loopt de melk uit de mondjes.
Al duurt het clusteren nog zo lang, plak je baby niet achter het behang!
Voelt de borst leeg, dan is een regeldag nabij.
Al is de kolf nog zo snel, de baby achterhaalt ‘m wel..!
Zelf een duit in het borstzakje doen? Deel je spreekwoord op onze Facebookpagina!
- Reageren? Dat kan op de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding