Bijna moeder

column387.jpgWat lijkt het lang geleden dat ik jou voorlas uit Harry Potter. Dat we als verrassing samen een Spongebob schilderij maakten voor jouw vader, mijn man. Dat we samen Idols keken met reeds lang vergeten namen als finalisten.
Waar is de tijd gebleven. Het lijkt wel gisteren dat jij een broertje en later een zusje kreeg. Heerlijk vond je het om te helpen. Je deed je broertje in bad en zong liedjes voor hem. Toen hij al wat ouder was, droeg je hem in de meitai op je rug, las je hem boekjes voor, leerde je hem het alfabet en ging je met hem eendjes voeren.
Je zusje wiegde je een paar jaar later zelf in slaap in de doek terwijl je haar kleine lijfje tegen je aan voelde op je buik. Je was dol op haar. Eindelijk een zusje.

Talloze keren zag je hoe ik je broertje en zusje voedde. Je keek toe als ik kolfde en zag hoe ik hen in slaap voedde in de doek of in bed. Want we sliepen samen.
En je wist het zeker: later zou je het net zo doen als ik, je stiefmoeder.

Maar later… is nu begonnen: Moeder in de dop, grote meid, jonge vrouw! Je staat op het punt om zelf moeder te worden. Mooie Myrthe hoogzwangere .
Je hebt een prachtige doek gekocht en geoefend hem te knopen. Het borstvoedingsboek van Stefan heb je in huis. Mijn oude kolfset is gesteriliseerd en ligt klaar. Je hebt je voorbereid.
Jouw kleine kindje mag bijna komen. Je hebt het nestje voor hem klaar. Het is nu alleen nog wachten, dromen, terugdenken aan vroeger en fantaseren over wat zal komen.

Boris Nagy (1920 ‘“ 2007) was een psychiater die van mening was dat iedere generatie zijn pijn doorgeeft aan zijn kinderen. Therapie was gericht op het doorbreken van de negatieve spiraal van het doorgeven van de rekening.
Wonden kunnen ook juist leiden tot mooie ontwikkelingen in een volgende generatie.
Ik geef mijn kinderen een overvloed aan liefde, geborgenheid en veiligheid omdat ik dat in mijn vroegste jeugd heb moeten ontberen. Deze geborgenheid was het voorbeeld dat ik jou, Myrthe, gaf. Deze positieve rekening gaf ik aan jou door.
Jij mag nu zelf een nieuwe balans opmaken.

Hoe het zal komen, kan niemand nog weten. De tijd zal antwoord geven.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen