We weten het wel: borstvoeding is de perfecte voeding, op maat gemaakt, altijd voorradig, op temperatuur, en nog mooi verpakt ook. Net wat een baby nodig heeft.
Waarom geeft dan niet iedereen borstvoeding en stoppen de meeste vrouwen binnen een half jaar al met borstvoeding, ondanks dat het zo geweldig is?Ԭ
Ik kom tot twee antwoorden. ‘¨Het eerste antwoord: de sociale omgeving telt zwaar mee en remt ook af. We leven in een cultuur waarin borsten niet primair met baby’s geassocieerd worden, maar met seks. Je borsten laat je maar beter niet zien. Dus kies je er als moeder vaak voor om alleen binnenshuis te voeden. Dat houdt de situatie in stand, want er is een voorbeeld nodig om te volgen. Vrouwen, maar ook mannen en kinderen die zien voeden zullen vaker zelf later voor borstvoeding kiezen.
Ook vaders kunnen het onverwacht moeilijk hebben. Enthousiast in de eerste weken, maar op den duur staan vaders gevoelsmatig toch vaak aan de zijlijn. Ze kunnen zich onmachtig voelen om bij te dragen aan iets wezenlijks: hun kind voeden. Je vrouw gaat op in het samenzijn met het kind, en je kind richt zich nog sterker op de moeder, waar immers eten en dus liefde uit stroomt. Het ontbreekt veel vaders in de moderne samenleving nog aan kennis en tools om een goede plek in te nemen in dit proces. Dus ook binnenshuis kan er weerstand zijn die de borstvoeding afremt.
Daarbovenop hebben we nog een zogenaamd geëmancipeerde samenleving, waarin moeders zichzelf na drie maanden met hun kleintje genoodzaakt zien zich weg te rukken van dit nieuwe leven om weer aan de maatschappij deel te nemen. Omdat het zo hoort. Met een beetje geluk is er een acceptabele kolfruimte op het werk, maar zelfs dan is het voor velen nauwelijks vol te houden om hun kind te blijven voeden. Kolven is zwaar, en levert soms minder melk op dan wanneer je kind zelf bij je drinkt. De sociale druk van collega’s of je baas is er ook: kolven kost immers werktijd.
Al met al zijn er veel sociale situaties die allesbehalve pro borstvoeding zijn. Want zelfs als de genoemde voorbeelden niet waar blijken te zijn, leven (aanstaande) moeders vaak met de onzekerheid of ze sociaal gezien gesteund worden bij de borstvoeding.
Het tweede antwoord is simpel: moedermelk doet de kassa niet rinkelen; borstvoeding kent geen direct economisch belang. De gezondheidseffecten én economische belangen op lange termijn buiten beschouwing gelaten. Moeder Natuur is zo efficiënt, dat geen bedrijf er reclame voor maakt. Waarom gratis borstvoeding promoten als je met kunstmelk sloten geld kan verdienen?
Deze sociale belemmeringen hebben als effect dat vrouwen ook vaak kiezen voor kunstmatige zuigelingenvoeding, of er al heel vroeg op overgaan, in plaats van hun borsten het wonder van voeding te laten verrichten.
Willen we echt het beste voor onze kinderen? Dan hebben we nog veel werk. Op veel meer terreinen moet er verandering komen. En die taak ligt bij ons allemaal: om bij te dragen aan een goede start voor de jongste generatie. Die bijdrage schuilt voornamelijk in het hebben van een andere mentaliteit.
Willen we als samenleving echt evenwichtige en gezonde volwassenen, dan is het een maatschappelijk belang om onze kinderen de best mogelijke voeding te geven.
Vrouwen zijn speciaal ontworpen om hun kindje te voeden. Een all-in pakket van Moeder Natuur: zwanger worden, je kindje dragen, baren en voeden. De natuur voorziet in alles. Dat mogen we meer waardering geven. Laten we weer helder maken wat de eigenlijke basis is om zo vrouwen meer vertrouwen meegeven over de vanzelfsprekende taak van hun eigen borsten.
- Reageren? Dat kan op de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding