Baby’s zwaarder met kunstvoeding

nwsbrcht-zwaarder.jpgKunstvoeding bevat meer eiwitten [1,2-1,95g./100cc] dan moedermelk [1,3 g./100cc] [1] en daarom groeien baby’s die kunstvoeding krijgen sneller dan kinderen die gewoon de borst krijgen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder 1000 baby’s. Het onderzoek is gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition.

Baby’s zwaarder door kunstvoeding

Voor het onderzoek werden de baby’s verdeeld in drie groepen. De eerste groep kreeg borstvoeding. De tweede groep kreeg kunstvoeding met een laag eiwitgehalte en de derde groep kreeg kunstvoeding met een hoog eiwitgehalte. De baby’s zijn tot hun tweede levensjaar gemeten op gewicht, lengte en body mass index. De groep kinderen die gevoed werd met de kunstvoeding met het hoge eiwitgehalte bleek zwaarder. Het onderzoek is uitgevoerd in België, Italië, Duitsland, Polen en Spanje onder baby’s die tussen 2002 en 2004 geboren zijn.

Kunstvoeding

De onderzoekers zijn van mening dat minder eiwit in kunstvoeding overgewicht kan voorkomen op latere leeftijd. Professor Berthold Koletzko, die het onderzoek leidde, raadt borstvoeding dan ook ten sterkste aan. De Britse Infant and Dietetic Food Association geeft in een reactie aan dat producenten het eiwitgehalte in kunstvoeding verlaagd hebben. En dat meer onderzoek nodig is (…).

WHO groeistandaard

Dit onderzoek bevestigt wat we al veel langer weten, en het is ook niet voor niets dat de WHO nieuwe groeistandaarden ontwikkelde, die de gewone, normale groei van baby’s weergeven, omdat zij borstvoeding kregen. Op deze site kan je de groeigegevens online bijhouden.

[1] Feeding and nutrition of infants and young children

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden