Vrouwen die voor een jaar of meer borstvoeding geven, lopen beduidend minder risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en hyperlipidemia, ten opzichte van vrouwen die zwanger waren en geen borstvoeding geven. Aldus een nieuwe analyse van Women’s Health Initiative (WHI). Dr Eleanor Bimla Schwarz (University of Pittsburgh Center for Research on Healthcare, PA) en haar collega’s rapporteren hun stevige conclusies in het mei-nummer van Obstetrics & Gynecology.
De onderzoekers zeggen dat ze de voordelen kunnen aantonen bij moeders die langer dan zes maanden borstvoeding gaven. Moeders die langer dan twaalf maanden borstvoeding gaven, hebben 10 tot 15% minder risico op hoge bloeddruk, diabetes, hyperlipidemia, dood door hart- en vaatziekten, dan zij die geen borstvoeding gaven.
Dat borstvoeding gezonder is voor baby’s weten we al jaren, maar dat het ook voor moeders vele voordelen heeft wordt steeds duidelijker.
Liever: de nadelen van niet-borstvoeding geven
De onderzoekers zagen significante trends: hoe langer de borstvoedingperiode, hoe groter de voordelen.
Bijzonder is dat de onderzoekers zelf opperen dat het wellicht beter is te spreken van de risico’s van het niet-geven van borstvoeding, dan te spreken over de voordelen van het geven van borstvoeding.
Het is niet zo dat als je niet zwanger was, en dus geen borstvoeding gaf, je meer risico loopt, maar het is wel zo dat als je zwanger bent, dat je lichaam zich dan voorbereid op de vervolgperiode van borstvoeding geven. Maak je na de zwangerschap de cyclus niet af door geen borstvoeding te geven, dan verstoor je natuurlijke processen van de voortplantingscyclus.
Gedurende de zwangerschap bereidt het vrouwelijk lichaam zich voor op een borstvoedingperiode en slaat het onder andere voedingsstoffen op voor de melkproductie. Door niet borstvoeding te geven blijft het lichaam dus zitten met een onafgemaakt proces. En dat is mogelijk risicoverhogend voor de moeder.
Bron
Schwarz EB, Ray RM, Stuebe AM, et al. Duration of lactation and risk factors for maternal cardiovascular disease. Obstet Gynecol 2009; 113: 974-982.