Wie heeft er ook in het ziekenhuis gelegen toen je je baby aan de borst had? Was dat een probleem, of mocht je je baby’tje fijn bij je hebben? Ik was laatst in het ziekenhuis, ongeveer een week na mijn bevalling van mijn dochter. Het ziekenhuis wees mij er op dat de zorgverzekeraar wel eens moeilijk zou kunnen doen…
Lees verder en stuur je ervaringen naar Kay Poelen.
Dertien dagen na de bevalling van mijn dochter werd ik opgenomen in het ziekenhuis, vanwege heftige na-bloedingen. Er was blijkbaar restweefsel achter gebleven in mijn baarmoeder na mijn bevalling van onze vierde, dus ik werd met spoed gecuretteerd. ‘s Nachts in het ziekenhuis werd me verteld dat ik mijn dertien dagen oude dochtertje wel bij me mocht houden, maar dat het, tot mijn grote verbazing, mogelijk niet door de verzekering zou worden vergoed. Dat zou ons misschien wel honderden euro’s per nacht gaan kosten.
Aangezien géén borstvoeding voor mij géén optie is en ik sowieso vind dat zo’n klein babytje bij haar moeder thuis hoort, namen we het risico van de mogelijke verzekeringsproblemen op de koop toe. ‘Mijn baby bleef bij mij! De ochtend erna hebben we onze verzekeringsmaatschappij Interpolis gebeld en na wat uitleggen, intern navragen en wat administratieve rompslomp geregeld te hebben bleek het gelukkig verder geen probleem. Niet voor ons… maar voor hoeveel moeders en baby’s is dit wel een probleem geweest? En deed de verzekeringsmaatschappij wél moeilijk?
Een vriendin van mij had onlangs eenzelfde ervaring. Zij werd opgenomen in het ziekenhuis. Nu deed het ziekenhuis al moeilijk, nog voordat er contact was geweest met de zorgverzekeraar. Haar dochtertje is namelijk 6,5 week en baby’s ouder dan zes weken mogen blijkbaar volgens de ziekenhuisregels van dit ziekenhuis niet mee wanneer de moeder opgenomen moet worden.
Naar mijn mening te belachelijk voor woorden!
De minister van Volksgezondheid wil graag dat we allemaal borstvoeding geven. Hij zegt daarvoor faciliteiten te willen scheppen en hij zegt het van belang te vinden dat er een goede moeder/kind hechting is. Is het dan niet noodzakelijk dat het bij wet geregeld wordt dat een zorgverzekeraar deze kosten móet vergoeden? En dan een ziekenhuis een baby niet mág weigeren?
Voor de meeste mensen is een ziekenhuisopname anders onbetaalbaar en ook het weigeren van de baby door het ziekenhuis betekent wellicht in veel gevallen het einde van de borstvoeding! Daarnaast zwijgen we nog maar over de schadelijk effecten aan de binding tussen moeder en kind, wanneer deze moeder en kind door een ziekenhuisopname van elkaar gescheiden moeten worden, en niet samen kunnen zijn.
Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen! Welke ziekenhuizen en/of instellingen deden moeilijk, welke niet? Welke zorgverzekeraar werkte mee, welke werkten tegen?
Het wordt tijd om dit in kaart te brengen en hier iets tegen te gaan doen. Zodat alle moeders die in de toekomst al de pech hebben om opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis daar in ieder geval heen kunnen mét kun kind. En dus ook, als ze borstvoeding geven, gewoon door kunnen gaan met de borstvoeding.
Er moet een einde komen aan deze bekrompen ziekenhuisregels en kortzichtige visie van de zorgverzekeraars.
Als de minister de borstvoeding een warm hart toedraagt, dan zal hij op dit punt in actie moeten komen.
Dus: stuur je ervaringen naar mij!! Ik bundel alle reacties en ga dan actie ondernemen. Verspreid alsjeblieft dit bericht onder je vriendinnen! Zet het op je Hyves of op twitter.
Hartelijke groet van Kay Poelen