Voldemort-aanpak

column-131.jpgHarry Potter gelezen? Dan ken je vast wel ‘He Who Shall Not Be Named’! Zijn naam mocht niet genoemd worden en toch wist iedereen dat het over Voldemort ging. De auteur Rowling laat zien hoe iedereen meegaat in dit gebruik. Behalve Harry dan. In het echte leven bestaat dit gebruik ook. Oudere mensen hadden het vroeger over ‘K’, want het woord ‘Kanker’ durfden ze niet in de mond te nemen.
Harry Potter en Voldemort zijn fictie. Het woord Kanker durven de meeste van ons inmiddels wel in de mond te nemen. Maar er is een ander woord dat we vermijden om uit te spreken: Kunstvoeding. Kunstvoeding, meestal gemaakt van koemelk, wordt in de fabriek versneden en bewerkt tot een veredelde soort alternatieve melkvoeding voor zuigelingen. We worden doodgegooid met reclame voor kunstvoeding en er worden miljarden mee verdiend. De trotse fabrikant heeft het natuurlijk over ‘Flesvoeding’, over ‘Volledige Zuigelingenvoeding’ of hij maakt gebruik van een heel scala aan fantasienamen; de een nog gekker dan de ander. Als het er maar niet op lijkt dat het kunstvoeding is. En wij? Wij doen braaf mee. Weinigen onder ons noemen kunstvoeding voor baby’s ‘Kunstvoeding’ (lees: Voldemort).

Sterker nog, we zij nog veel leper en slaan belachelijk ver door in de Voldemort-aanpak.

Uit de resultaten van ongeveer tachtig studies blijkt dat kinderen die met kunstvoeding werden gevoed, een hoger risico hebben op een slechtere gezondheid. Echter in deze studierapporten komen de woorden Kunstvoeding of Volledige Zuigelingenvoeding niet voor, zo blijkt uit onderzoek naar deze studies. Niet in de titel of in de samenvattingen en ook niet op die plaatsen die belangrijk zijn en die onthouden zullen worden.

In plaats van de Kunstvoeding te benoemen als serieus en significant risico, wordt het gebruik van het woord Kunstvoeding dus vermeden [net als ‘Voldemort’]. En, nog leper dus, wordt, om de uitslag en bevindingen van het onderzoek te verwoorden, het woord ‘borstvoeding’ gebruikt. Waardoor een totaal verkeerde associatie ontstaat.

Kijk eens naar deze twee titels en denk even aan de Voldemort-aanpak.

‘Borstvoeding en necrotiserende enterocolitis
en
‘Hoger risico op necrotiserende enterocolitis bij zuigelingen door gebruik van Kunstvoeding’.

Door dit misleidende en verbloemende taalgebruik, worden gezondheidswerkers en andere lezers misleidt. En vervolgens de moeders, die door die gezondheidswerkers objectief begeleid en gesteund zouden moeten worden.

Een borstvoedende moeder die steun en vertrouwen verwacht van haar huisarts, kraamverzorgende, verloskundige, wijkverpleegkundige of consultatiebureauarts, komt dus al gauw van een koude kermis thuis. Valselijk voorgelicht wegens de Voldemort-aanpak, blijken de professionals niet in staat de moeder de steun te geven die zij node behoeft.

Ik ben er voor om het beestje bij de naam te noemen. Kunstvoeding is Kunstvoeding en de fabrikanten van het poeder zijn Kunstvoedingsfabrikanten. En ik ben er ook voor dat we het nooit meer hebben over de voordelen van borstvoeding als we de nadelen van het gebruik van kunstvoeding bedoelen.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen