Samen Slapen in het zonnetje!

w20120310b.jpgEr wordt nogal paniekerig over gedaan, over moeders en vaders die samen slapen met hun baby of kinderen. Toch is samen slapen heel gewoon, en hele volksstammen doen niet anders. Omdat het heel gewoon is, omdat het heel goed bij borstvoeding past, omdat het ontzettend fijn voor de kindjes én ouders is en om jullie te laten zien hoe veilig samen slapen eruit ziet…
Daarom in de maand maart élke dag een samenslaapfoto in de borstvoedingwidget rechtsonder in de rode menukolom. Of kijk in het borstvoedingwidgetarchief.
Veilig samen slapen kan, en mag. Bekijk de foto’s, lees de informatie. Informeer jezelf en maak je eigen keuzes.

Veilig samen slapen

w20120307b.jpgHet artikel Veilig met je kindje in één bed slapen en borstvoeding geven is de vertaling van de flyer Sharing a bed with your baby – a guide for breastfeeding mothers, van de Unicef UK Baby Friendly Initiative. Dit is belangrijke informatie.

Samen slapen en nachtvoedingen

Jonge kinderen worden ’s nachts wakker. Sommigen een paar maanden achtereen, anderen soms één of twee of drie jaar. Volwassenen worden ook wakker ’s nachts. Maar wij hebben geleerd ons weer om te draaien en door te slapen.
Kleine kindjes kennen die regels en afspraken nog niet. Ze slapen van nature kort, worden wakker en moeten dan eten hebben. Zo zit de natuur in elkaar. Als de moeder dichtbij is, ontstaat gelijk veilige hechting. En als de borst nabij is, kan ook de honger gelijk gestild worden.

w20120313b.jpgRoepen dat samen slapen onveilig is, en moeder en kind uit elkaar halen, om wat voor reden dan ook, is niet bevorderlijk voor de borstvoeding en leidt tot stress. Stress leidt tot afgifte van cortisol en dat heeft een negatieve invloed op de hersenontwikkeling. Neuronen worden afgebroken en de juiste synapsen niet aangelegd. Aldus wordt in de hersenen vermijdingsgedrag gestimuleerd en toenaderingsgedrag niet. Ergo: ontwikkeling van veilige hechting en sociale vaardigheden worden negatief beïnvloed.

De moeder die borstvoeding geeft, en haar kind dicht bij zich heeft, reageert bijzonder sensitief. Zij zal haast vanzelf haar kind de aandacht geven die het nodig heeft. Een knuffel, een bevestiging, een voeding. Moeder en kind zullen samen een slaapritme ontwikkelen en daarom kan de moeder snel reageren, want ze zal ook weer snel inslapen. De rust in huis en in bed blijft zo gehandhaafd.
Moeders die borstvoeding geven, slapen meer in de nacht en rusten mogelijk beter uit dan vrouwen die geen borstvoeding geven of die borstvoeding aanvullen met kunstvoeding in de avond en nacht. Wakker worden is niet zo erg, als je je kleintje aan de borst hebt, en door de oxytocine daarna weer heerlijk in slaap sukkelt.

Credits

  • Ingrid Nijwening van @closetogetherNL voor het verwerken van foto’s en verhalen
  • Marianne Vanderveen @bvcpantarhei voor advies over veilig samen slapen
  • Alle moeders en de vader voor de prachtige foto’s en inkijkjes bij hun samen slapen

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden