Recensie Stichting Wiegedood mist brede visie en antropologische kijk op slapen met je baby

samenslapen.pngHalf december 2011 publiceerde de Stichting Wiegedood haar recensie op Slapen met je baby, de Nederlandse vertaling van het boek ‘Sleeping with your baby’ van James J. McKenna. De stichting stuurde tevens een aantal zorgverleners een mail, waarin zij hen afraadt dit boek te gebruiken.

Vertaalster Marianne Vanderveen-Kolkena, lactatiekundige, IBCLC heeft de Stichting Wiegedood gevraagd aan te geven waar de vertaling niet strookt met het origineel. De stichting heeft echter geen concrete fouten gemeld. Toch spreekt de recensie van ‘missers’ in de vertaling. Vrijwel alle punten in de recensie gaan echter over de inhoud van het boek, oftewel: over het werk van Jim McKenna zelf. Marianne voerde daarop uitgebreid overleg met McKenna. Haar eigen argumenten en de toelichting van Jim McKenna stuurde zij op 10 januari naar de Stichting Wiegedood.
Lees hier de brief in het Engels of in het Nederlands en lees hier de Nederlandse samenvatting.
Jim McKenna heeft onwaarschijnlijk veel gepubliceerd over slapen met je baby. Dit artikel geeft een mooi overzicht van zijn bezwaren. Coslapen in de vorm van bedding-in is, als je bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht neemt, niet gevaarlijk. Bovendien benadrukt McKenna dat bedding-in alleen in combinatie met borstvoeding zou moeten gebeuren.

Brian Palmer deed veel onderzoek naar SIDS vanuit de anatomische kant. Hij kijkt hoe de mondholte van de baby zich vormt, met en zonder borstvoeding, en wat de invloed kan zijn op SIDS. In deze bijlage vind je ook nog een interessante analyse: onderzoeksconclusies, onder andere geformuleerd door Monique L’Hoir van de Stichting Wiegedood, kunnen telkens net zó worden veranderd dat je aan het eind tot een andere conclusie komt, net als bij het kinderspelletje ‘doorfluisteren’.

Ben jij inhoudelijke fouten in de vertaling tegengekomen? De eerste vijf mensen die, compleet met bladzijdenummers, deze ‘missers’ mailen naar Marianne, krijgen een exemplaar van Mariannes nieuwe uitgave Als mijn moeder een vogelbekdier was…, een kleurrijk prentenboek over zoogdierbaby’s en hun moeders.

Lees verder

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden