Voeren van baby’s leidt tot overgewicht

overgewicht.jpgBaby’s die door hun ouders de vaste voeding met een lepeltje gevoerd krijgen, hebben een hogere kans op overgewicht. Het zou kinderen moeten worden toegestaan ​​om zichzelf te voeden. Om te voorkomen dat zij te veel eten en overgewicht ontwikkelen op peuterleeftijd. Onderzoekers van Swansea University hebben ook geconcludeerd dat kinderen die borstvoeding krijgen hebben minder kans hebben om kieskeurig te zijn met eten omdat ze al vele smaken hebben leren kennen. De studie laat het voordeel zien van het zogenaamde ‘zelf-doen’ en ‘stukjes-eten’ (zie Kleintjesmethode), waarbij zuigelingen zelfstandig leren vast voedsel te eten op hun eigen tempo. In plaats van dat het eten hen in puree-vorm gevoerd wordt door een verzorger.

Met de Kleintjesmethode eten kinderen niet meer dan ze nodig hebben

beeld-bmbbv_site_200.jpgBaby’s die zelfstandig leren eten, hebben hun eetlust beter onder controle, want ze hebben zelf de controle over hun voedsel, inname en hun eigen tempo.

De studie beoordeelde 298 baby’s en hoe zij werden gevoed met vaste voeding tussen de zes en twaalf maanden, gevolgd door een vergelijking van het gewicht en eetgedrag van dezelfde kinderen tussen achttien en 24 maanden.
Amy Brown, onderzoeker die aan het project zegt: ‘De studie geeft aan dat het zelfstandig (leren) eten door baby’s het risico op overgewicht kan verminderen omdat deze kinderen zelf de controle hebben over hun voedselinname. Dit resulteert in een situatie waarbij de baby beter in staat is zijn of haar eetlust te controleren. Met een langetermijn effect op gewichtstoename en etensstijl die zich voort kan zetten tot in de kindertijd.’

Amy Brown benadrukt ook hoe obesitas bij kinderen een punt van zorg is, met vele negatieve gezondheids- en sociale gevolgen. Responsief voeden, waarbij kinderen dus hun eigen eetlust leren kennen in plaats van dat zij onder druk meer eten dan ze nodig hebben, is een heel belangrijke stap in het stimuleren van kinderen om gezond eetpatroon te ontwikkelen voor het leven.

Meer weten: Lees Eten voor de Kleintjes

Lees de recensie van Eten voor de Kleintjes, Kleintjes van 0-4 leren zelf eten. En bestel hier het boek via Kenniscentrum Borstvoeding, direct bij de auteur. Of bestel bij Bol.com.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden