Hoe komt het dat werkende moeders anno 2011 nog steeds wegduiken in een toilet, een serverruimte of bezemkast om te kolven? Deze blinde vlek in onze samenleving is het onderwerp van een nieuwe informatieve website van drie enthousiaste vrouwelijke ontwerpers, waarvan twee jonge moeders. Met dit initiatief Ruimte om te kolven willen zij moeders, die borstvoeding geven, en of moeders die borstvoeding gaan geven, ’empoweren’. Dat wil zeggen: hen wijzen op hun rechten en hen tips geven hoe zij kolfruimtes op hun werkplek kunnen afdwingen. De informatie is ook gericht op gebouweigenaren en werkgevers, die zich onvoldoende bewust zijn van de barre omstandigheden waarin moeders moeten kolven.
Voorbeeld kolfruimte in Den Haag
De initiatiefnemers zijn na een heilloze tocht langs stoffige en onhygiënische ruimtes vastbesloten om de kolfruimte op de kaart te zetten. Minstens zo belangrijk is dat het initiatief ‘Ruimte om te kolven’, waarvan de site een onderdeel is, wetenschappelijk onderzoek initieert en, waar mogelijk, ludieke acties organiseert.
BINK36 een creatief bedrijfsverzamelgebouw van Vestia in Den Haag heeft op initiatief van ‘Ruimte om te kolven’ een kolfruimte gerealiseerd. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is deze voorziening gecreëerd en wordt deze ter beschikking gesteld aan de vrouwelijke huurders en bezoekers van BINK36. ‘Ruimte om te kolven’ is, vanuit hun vakgebied als interieurarchitect en ruimtelijk ontwerper, betrokken bij de daadwerkelijke inrichting van de kolfruimte. De reacties zijn tot nu toe erg positief en er zijn al vier zwangere dames die er t.z.t. gebruik van willen maken.
Meer weten over deze rrrevolutie? Neem dan contact op met initiatiefneemster Daphne van de Knijff of met mede initiatiefneemsters Nelliene Molenaar en Anja Janssen via de mail.