Breastfeeding ‘helps to boost IQ’! Zo kopt de BBC onlangs. Meer en meer bewijs komt er op tafel dat borstgevoede baby’s slimmer zijn dan niet-borstgevoede baby’s. Michael Kramer onderzocht 14.000 kinderen en stelt dat de borstgevoede kinderen van zes jaar intelligenter zijn. Tegelijkertijd spreekt hij zijn twijfel uit of het resultaat een gevolg is van het drinken van moedermelk of de interactie en de relatie tussen moeder en kind, die tot stand komt door het borstvoeden.We schreven er al eerder over.
Vaak wordt beweerd dat baby’s door het drinken van moedermelk intelligenter worden dan hun met kunstvoeding gevoede collegaatjes. Dit blijkt op te gaan voor de baby’s die een bepaalde versie van een speciaal gen hebben. Want in dat geval scoren zij op latere leeftijd zeven punten hoger in IQ-tests.
In de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) van 5 november 2007 wordt in een publicatie een en ander uit de doeken gedaan. De onderzoekers onderzochten drieduizend kinderen in Engeland en Nieuw-Zeeland tussen vijf en dertien jaar.
FAD2-gen
Een hoger intelligentie van kinderen die moedermelk drinken blijkt dus mede afhankelijk van de aanwezigheid van het gen FADS2. Zonder gen en met moedermelk word je niet slimmer. Met alleen kunstvoeding kennelijk ook niet.
Ongeveer negentig procent van de wereldbevolking heeft het gen FADS2. Het gen is in staat de meervoudig onverzadigde vetzuren uit de moedermelk af te breken. Deze lange vetzuren, de DHA en AA, zijn al langer bekend omdat ze al in verband werden gebracht met een gezonde hersenontwikkeling van baby’s.
De kinderen die hebben meegedaan zijn geboren tussen 1972-1973 en 1994-1995.
Kunstvoeding
Tegenwoordig stoppen kunstvoedingfabrikanten deze vetzuren ook in sommige, heel dure, soorten kunstvoeding.
Lees ook
- Moderation of breastfeeding effects on the IQ by genetic variation in fatty acid metabolism
PNAS published November 5, 2007, 10.1073/pnas.0704292104 - Breastfeeding and Child Cognitive Development; New Evidence From a Large Randomized Trial. Michael S. Kramer, e.a.; Arch Gen Psychiatry. 2008;65(5):578-584
Effecten van borstvoeding op langere termijn