Schuld

column-85.jpgIn mijn jonge jaren werd ik er mee om de oren geslagen. Ik deed, in de ogen van mijn opvoeders, regelmatig van alles en nog wat fout. Ik werd dus gestraft en soms moest ik ook biechten, boete doen en openlijk mijn schuld belijden. Deed ik dat niet, dan kwam ik vast en zeker in de hel of anders wel in het vagevuur; wat dan natuurlijk óók mijn eigen schuld was. Begrijpen deed ik het niet.
Jarenlang bleef het rustig rond het thema schuld. Maar sinds ik verantwoordelijk ben voor deze site is het thema terug in mijn leven: ik krijg schuldpost. Meestal van moeders die met een schuldgevoel zitten en mij daarvoor verantwoordelijk houden. Deze moeders, die vaak ook boos zijn, schrijven bijvoorbeeld: jij bent zo positief over borstvoeding, je zadelt mij en de vrouwen die geen borstvoeding kunnen geven op met een schuldgevoel.

Een schuldgevoel hebben, of neigen naar je schuldig voelen, is vervelend. Het is een lastige emotie die je blokkeert om werkelijk jezelf te zijn; je bent daardoor minder vrij. En je komt er, naar mijn smaak tenminste, geen steek verder mee.
Uiteraard wil elke moeder haar kind het beste geven, alleen… dat lukt niet altijd; niemand kan dat altijd. Alleen jij weet waarom je geen borstvoeding geeft aan je kind. Als jij achter je eigen beslissing staat, of als jij kunt begrijpen waarom je geen borstvoeding (meer) geeft, waarom heb je dan een schuldgevoel?

Er staat niet op borstvoeding.com: ‘… als je je kind geen borstvoeding geeft doe je het onrecht aan, krijgt je kind vreselijke ziektes en is het jouw schuld’.
Wat je wel vindt zijn foto’s van prachtige kindjes, moeders en borsten samen in ontroerend mooie borstvoedingsmomenten, de 101 redenen om borstvoeding te geven, verhalen van de week, een prematurenprotocol met bijpassende ervaringssuccesverhalen… enzovoorts. Teveel om op te noemen.

We benadrukken, mijns inziens terecht, dat borstvoeding de norm is en dat moedermelk van een superieure kwaliteit is. Superieur boven kunstvoeding. En daarom schrijven we er over. Zodat je met deze kennis en handvatten, met deze juiste, verantwoorde en gratis informatie over borstvoeding bij de hand, niet vroegtijdig met de borstvoeding hoeft te stoppen. En we hopen te voorkomen dat je daardoor achteraf met een, naar ons idee onterecht, schuldgevoel komt te zitten.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen