Hé hallo! Niet storen: pasgeboren

Het thema van de Wereld Borstvoedings Week 2007 [1/10 – 7/10] is ‘Pasgeboren: niet storen’. Dit jaar willen we met name de medewerkers in de Jeugdgezondheidszorg meegeven dat het o zo belangrijk is dat moeder en baby in de eerste uren na de geboorte veel en dichtbij elkaar gelaten moeten worden. Veel lichaamscontact, veel lekker bloot bij elkaar heeft vele voordelen. Niet storen: pasgeboren.

Het belang van huid op huid contact

En of het belangrijk is. Net na de geboorte zijn de reflexen van de baby sterk, heel sterk. Een pasgeboren baby die, even afgedroogd en goed toegedekt bloot bij zijn moeder op de buik of aan de borst wordt gelegd, zal de tepel vanzelf zoeken en vinden. De baby die het eerste uur meteen na de geboorte huid op huid bij zijn moeder kan zijn, is kansrijker om zonder hulp goed toe te happen en dat geldt vooral als de moeder tijdens de bevalling geen medicatie is toegediend.

Dit bijzondere moment, dat nooit weer terugkomt, moet langer kunnen duren dan vijf of tien minuten. De rust mag niet verstoord worden. De baby zal goed op temperatuur komen, zijn hartslag en ademhaling worden rustig en de baby zal, op geleide van zijn eigen instinciteve vaardigheden, de borst ontdekken en toehappen. Hij zal krachtig zuigen en hij zal de eerste moedermelk drinken.

Meer moedermelk: nu én op langere termijn

OK, het zijn kleine slokjes, misschien druppeltjes, maar het effect is wel dat je baarmoeder samentrekt en sneller geneest. Je baby raakt vlotter zijn meconium kwijt en loopt minder risico om geel te gaan zien. En daarbij zal hij met dit krachtig zuigen prolactine receptoren vrij maken. Hoe meer prolactinereceptoren beschikbaar komen, hoe beter de borstvoeding op gang komt en hoe langer je als moeder borstvoeding kan geven.

Meer rust, meer dicht bij elkaar zijn

Moeder en kind zijn negen maanden bij elkaar geweest. De moeder wil haar kindje gewoon heel dicht bij haar houden en het kindje vindt het heerlijk: die geur, die bekende stem, de hartslag en ademhaling die hij zich herinnert… Als dit mag, als we dit jonge stel alle tijd geven, kunnen we zien dat moeders zich vrijer voelen en gemakkelijker op hun moedergevoel af durven gaan. Nu en in de komende tijd van het nieuwe moederschap. Goed voor het contact, goed voor de hechting, super voor de borstvoeding.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden