Coronavirus (COVID-19): Informatie voor ouders

Unicef publiceert een duidelijk verhaal. Recht door zee. In het Engels, dat dan weer wel. Het is een nuchtere boodschap.
Wij vertalen een paar, voor borstvoeding, belangrijke zaken. De rest kun je zelf lezen.

Hoe verspreid het Coronavirus (COVID-19) zich?

Het virus wordt overgedragen door direct contact met vochtdruppeltjes in de adem van een geïnfecteerd persoon. Doorgaans door hoesten en niezen. En door contact met besmette oppervlakten. Het Coronavirus blijft enkele uren in leven op een oppervlakte. Een desinfecteermiddel kan het doden.

Wat zijn de symptomen van het Coronavirus (COVID-19)?

Symptomen zijn vergelijkbaar met die van een ordinaire griep of een kou: koorts, hoesten, last van de ademhaling. In ernstige gevallen kan het een longontsteking, of ernstiger vormen van moeite met ademhalen veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen veroorzaakt het de dood.

Hoe kun je het infectierisico verkleinen

Net als bij andere vergelijkbare infectieziekten is het verstandig dat je de algemene hygiene maatregelen toepast. Zoals: frequent handen wassen, hoesten en niezen in een wegwerpzakdoekje (en dat zakdoekje weg doen in een gesloten afvalbak) of in je elleboog (en je kleren frequent wassen).
Tot slot: vermijd contact met iedereen die griepachtige klachten heeft of verkouden is.

Is het veilig om je kind aan de borst te voeden als je zelf besmet bent met het Coronavirus (COVID-19)?

Gezien de enorme voordelen van het voeden van je kind aan de borst, en of met moedermelk, en de uitermate belangrijke preventieve eigenschappen van het borstvoeden bij alle soorten virussen, raadt Kenniscentrum Borstvoeding & Unicef je aan om je kind vooral te blijven voeden aan de borst.
Ben je zelf besmet: gebruik een gezichtsmasker als je dicht bij je kind bent en tijdens het voeden. Pas verder alle andere hygiënemaatregelen toe, zoals hierboven beschreven.
Ben je te ziek? Dan is het te overwegen om je melk af te kolven en het voeden van die melk aan je kind aan een ander over te laten.
De vraag: mag je je kind aan de borst voeden? Die heb ik hiermee dus niet beantwoord. Je maakt je eigen beslissingen, en je zorgt dat je verantwoord handelt.

Meer lezen?

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden