De eeuwige strijd tussen Normaal versus Speciaal

nwsbrcht-bvpop.jpgSpeciale borstvoedingspop… kopt de krant! De pop wordt geleverd met een speciaal topje dat net zo werkt als een voedingsbeha. OK, mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik druk op de link om de demonstratie op youtube te kunnen bekijken. Een meisje van een jaar of zeven doet een hesje aan waar twee bloemetjes op zijn geborduurd die haar borsten moeten representeren. De pop die zuigbewegingen maakt legt ze liefdevol aan en tussendoor geeft ze de pop de gelegenheid om nog een boertje laten en klaar is ze.
De reacties op het filmpje liegen er niet om: ‘Belachelijk!’ vindt de een. ‘Onrealistisch’, is weer de mening van een ander. ‘Hè hè, eindelijk goede borstvoedingspromotie!’, merkt een derde op.

Ikzelf weet nog niet zo goed wat ik ervan moet denken. Natuurlijk vind ik het prima dat er nu naast flessenpoppen ook een borstvoedingpop is en aan de andere kant vraag ik mezelf af of er wel zoiets nodig is als een aparte borstvoedingspop?
Snappen kleine kinderen het verschil überhaupt, is het hen niet te doen om ouderwets vermaak en zijn het juist de volwassen die op deze manier weer bewust worden gemaakt van het verschil? Kunnen gewone poppen niet gebruikt worden en hoezo aparte poppen/hesjes maken voor iets wat de normaalste zaak van de wereld is in mijn ogen.

De vraag ‘Wat is normaal?’, doemt gelijk in mijn hoofd op en talrijke voorbeelden passeren de revue:

Vorige week kreeg ik bijvoorbeeld een mailtje van een vriend uit Australië dat hij een slokje moedermelk geprobeerd had: ‘You got to try it dont you?!’, was zijn gedachte.
Dan het voorval van een vriendin die met haar tweejarige dochtertje bij mij op bezoek was. Linéa recta ging het plastic flesje van de pop die ik haar dochtertje cadeau deed de prullenbak in. Zij wil van jongs af aan haar dochter leren dat baby’s aan de borst bij mama drinken en niet uit een fles. Of het jong geleerd oud gedaan is moet later nog blijken. In ieder geval legde de kleine meid haar pop braaf aan de borst.

De promotie van een vrouw was geen lang leven beschoren toen ze op een borstvriendelijke site over haar speciaal ontworpen borstvoedingsjaal schreef dat deze nieuwe voedingsjaal is ontwikkeld om tijdens bezoek of uit eten discreet je baby te voeden zonder dat jij of je baby je daar ongemakkelijk bij gaat voelen. Hoezo, ongemakkelijk voelen? Borstvoeding is toch prachtig en normaal dat hoeft toch niet stiekem achter een doek te geschieden?
Daarbij was die doek zo pompeus dat het de aandacht juist vestigde, zou het je als voorbijganger niet eens zijn opgevallen dat een moeder haar kindje voedde, met zo’n tent was het helemaal onmisbaar!

Maar zeg eens eerlijk, willen we niet naast dat borstvoeding weer als de norm wordt gezien, juist het speciale karakter benadrukken?

Vraag een willekeurige moeder, inclusief mijzelf, die borstvoeding geeft naar haar ervaringen en zij zal je met liefde en plezier vertellen hoe speciaal het is als haar kleintje bij haar drinkt. Ook de speciale borstvoedingstickers ‘Voeden kan hier’, liegen er niet om.
Moeten er tegenwoordig stickers zijn om je het gevoel te geven dat het OK is je kindje de borst te geven? Stickers of niet, sommige moeders voeden nog steeds niet in het openbaar. Ze vinden het maar vreemd zo’n blote borst maar tegenwoordig gaan we wel en masse op 1 januari met onze blote billen de zee in om een bekend worstmerk te promoten dat is dan wel weer normaal of moet ik zeggen speciaal?

Als je het mij vraagt…
Borstvoeding is speciaal, als mijn kindje bij me drinkt en me met haar grote blauwe ogen tevreden aankijkt is er geen specialer gevoel ter wereld dan dat. Tegelijkertijd is het voor mij de normaalste zaak ter wereld haar het beste van mezelf te geven, ik heb daar geen sjaals, stickers of poppen voor nodig..

Doe maar normaal, borstvoeding is speciaal genoeg!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden