Polycarbonaat babyflessen verboden

nwsbrcht-gevaar2.jpgDe Europese Commissie verbiedt vanaf 1 maart de productie van polycarbonaat babyflessen met Bisfenol A (BPA) en vanaf 1 juni 2011 mogen ze ook niet meer worden verkocht. BPA is een chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van de kunststof polycarbonaat. Producten die van deze kunststof zijn gemaakt, zoals babyflessen, kunnen sporen bevatten van BPA. Het is dan denkbaar dat geringe hoeveelheden BPA aan babyvoeding worden afgegeven wanneer de babyfles met babyvoeding wordt verhit. BPA heeft mogelijk effect op de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft in Nederland nooit afgifte van BPA uit babyflessen aan kunnen tonen.

Voorzorgsmaatregel

De maatregel om de productie van polycarbonaat babyflessen te verbieden is een voorzorgsmaatregel die volgt op een advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). De EFSA constateert dat de mogelijkheid om BPA uit te scheiden bij baby’s nog niet volledig is ontwikkeld. Ook bestaat er onzekerheid of BPA effecten heeft op de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel. Omdat een fles met kunstvoeding helaas vaak de enige voedingsbron is voor baby’s, zijn volgens de EFSA meer gegevens nodig die deze onzekerheid verder kunnen verkleinen.

Wat doet de nVWA

De nVWA ziet erop toe dat het import- en handelsverbod nageleefd wordt. De nVWA heeft regelmatig onderzoek gedaan naar de afgifte van BPA uit nieuwe en gebruikte plastic babyflessen. Met de uiterst gevoelige methode waarmee de nVWA het onderzoek uitvoert, is geen afgifte gemeten van BPA uit flessen die in Nederland te koop zijn. De nVWA constateert daarom dat, hoewel de stof in het plastic aanwezig is, baby’s met het drinken/eten van (baby)kunstvoeding it de fes niet aan BPA worden blootgesteld. De polycarbonaat babyflessen die nu in gebruik of in de handel zijn, kunnen dus veilig worden gebruikt, aldus zo stelt het nVWA. De EFSA denkt daar dus anders over.

Wat kunnen consumenten doen

Consumenten die een babyfles willen dat niet van polycarbonaat is gemaakt, kunnen een glazen fles of een fles van de kunststof polyethersulfon (PES) of polypropyleen (PP) aanschaffen. Een fles gemaakt van polycarbonaat is te herkennen aan de afkorting PC aan de onderzijde.
Flessen met de afkorting PES of PP aan de onderzijde bevatten geen Bisfenol A.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden