Baby’s langer aan de borst in 2005

3 oktober 2005

De nieuwe borstvoedingscijfers die het ministerie van VWS op de eerste dag, 3 oktober 2005, van de Wereld Borstvoeding Week 2005 in ontvangst nam, laten een ‘opmars’ zien in de duur van de borstvoedingsperiode. In voorgaande jaren was gemiddeld 18% van de zes maanden oude baby‘™s nog aan de borst. Nu blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO Kwaliteit van Leven, dat een kwart van alle baby‘™s [25%] op die leeftijd nog borstvoeding krijgt. Het Voedingscentrum, Borstvoeding.com en de Stichting Zorg voor Borstvoeding zijn blij met deze cijfers.

VWS wil verdere stimulering borstvoeding

Hans Hoogervorst, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:
“Ik ben blij met de stijgende trend. Toch daalt het aantal vrouwen dat borstvoeding geeft na aanvang snel. Om de gezondheidsvoordelen van borstvoeding optimaal te benutten, zou het percentage kinderen dat zes maanden borstvoeding krijgt net zo hoog moeten zijn als vlak na de geboorte. Het stimuleren van borstvoeding vanuit de overheid, diverse betrokken organisaties en de sociale omgeving, blijft dan ook belangrijk!”

Borstvoedingscijfers

TNO Kwaliteit van Leven onderzocht in opdracht van de Stichting Zorg voor Borstvoeding (WHO/Unicef Baby Friendly Hospital Initiative), het type melkvoeding dat kinderen tot zes maanden krijgen. Dit onderzoek werd gefinancierd uit het budget van campagne Borstvoeding verdient tijd van het Voedingscentrum. Aan het onderzoek deden ruim 3.000 moeders mee.

Uit het onderzoek blijkt dat acht van de tien moeders (79%) begint [1] met borstvoeding. Nog steeds blijkt dat tijdens de eerste maanden een snelle daling optreedt. Na de eerste maand stoppen zoveel vrouwen dat aan het eind iets meer dan de helft (54%) nog borstvoeding geeft. Na een maand lopen de percentages verder terug. De nieuwe cijfers laten zien dat het percentage kinderen dat met zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgt, is toegenomen van 18% naar gemiddeld 25%.

Campagne Borstvoeding verdient tijd

In opdracht van het ministerie van VWS voert het Voedingscentrum sinds oktober 2002 de campagne Borstvoeding verdient tijd om vrouwen te stimuleren langer borstvoeding te geven. De campagne loopt tot eind 2006 en heeft als doelstelling dat een kwart van de vrouwen zes maanden of langer borstvoeding geeft. Deze doelstelling lijkt eerder bereikt dan verwacht.

Het is van belang dat de stijgende trend behouden blijft en zelfs doorzet; het Voedingscentrum pleit dan ook voor verdere intensivering van de campagne. Ook om meer aandacht te kunnen besteden aan de terugval in de eerste maand.

Voeden kan hier

Het nieuwste onderdeel van de campagne Borstvoeding verdient tijd is het beeldmerk ‘Voeden kan hier’. Horecagelegenheden, instellingen en attractieparken kunnen vanaf vandaag dit beeldmerk gebruiken om moeders de ruimte te geven hun kind te voeden. Borstvoeding geven in openbare gelegenheden levert nogal eens negatieve reacties op. Daar moet het beeldmerk verandering in brengen.
Deelnemende organisaties, zoals horecainstellingen, maar ook zorginstellingen die het normaal vinden dat er bij hen gevoed kan worden kun je vinden in de database van ‘Voeden kan hier’
Ga je een dagje op stap? Kijk dan in deze database om te zien waar je welkom bent, en waar je ongestoord je kind normaal kan voeden.

Lees ook

Noot van de redactie

  • [1] ‘Beginnen met borstvoeding’ betekent in dit geval dat op de achtste dag na de bevalling volledig borstvoeding wordt gegeven aan de netgeboren baby

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden