Arsenicum in kunstmatige zuigelingenvoeding en energierepen

nwsbrcht-gevaar.jpgDiverse fabrikanten maken tegenwoordig gebruik van biologische bruine rijststroop, maar daarmee kunnen onbedoeld ook grote hoeveelheden arsenicum in hun producten terecht zijn gekomen. Uit dit onderzoek blijkt dat in sommige gevallen de hoeveelheid arsenicum in producten die bruine rijststroop bevatten tot zes keer hoger is dan de Amerikaanse Environmental Protection Agengy toelaat voor schoon drinkwater.
De rijststroop en de producten waar het aan toegevoegd wordt, zoals kunstmatige zuigelingenvoeding en energierepen, bevatten behoorlijke concentraties arsenicum, volgens Dr. Brian Jackson en zijn collega’s van de Dartmouth Universiteit in de staat New Hampshire, VS.

Soms wel zes keer zo hoog

nwsbrcht-flesje2.jpgIn sommige gevallen zijn de gemeten hoeveelheden zes keer zo groot als de limiet die de Amerikaanse Environmental Protection Agency stelt voor schoon drinkwater. Jackson en zijn collega’s rapporteerden dit online in Environmental Health Perspectives, een nieuwssite van de Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences.

De Amerikaanse overheid stelt limieten aan de hoeveelheid arsenicum in drinkwater, maar deze regels zijn er niet met betrekking tot arsenicum in voedsel. De onderzoekers concluderen dat gezien hun bevindingen er een dringende behoefte is voor dergelijke regels.

Onderzoekers van Darthmouth hebben eerder aangetoond dat bruine rijst op zichzelf al behoorlijke hoeveelheden arsenicum bevat, waarschijnlijk als resultaat van een natuurlijk proces. arsenicum in de bodem verzamelt zich in de plant, waarbij anorganische arsenicum, de meest giftige variant, zich ophoopt in de buitenlaag van de rijstkorrel. Deze buitenlaag wordt verwijderd bij het polijsten van de rijst.

Door het toegenomen gebruik van biologische bruine rijststroop bedachten de onderzoekers dat er ook sprake kon zijn van toegenomen hoeveelheden arsenicum in voedselproducten. Om deze hypothese te testen maakten zij gebruik van een massaspectrometer voor de analyse van het arsenicumgehalte in rijststroop en in een serie producten met en zonder rijststroop.

arsenicumconcentraties in de stroop

Analyse van drie vrij verkrijgbare merken bruine rijststroop, waaronder twee verschillende partijen van één merk, leverde een totale arsenicumconcentraties op van 80 tot 400 nanogram per gram.
De hoeveelheid anorganische arsenicum hiervan lag tussen de 80% en 90% van het totaal voor twee van de drie stropen, maar was slechts 50% bij de derde stroop. Echter, dat product bevatte een veel grotere totale hoeveelheid arsenicum, waardoor de concentratie anorganische arsenicum ook het hoogst was van de drie proeven.

Analyse kunstmatige zuigelingenvoeding

nwsbericht_who.bmpDe onderzoekers analyseerden ook zeventien verschillende partijen kunstmatige zuigelingenvoeding, waarvan vijftien zonder biologische bruine rijststroop en twee met deze toevoeging, een zuivel- en een sojaproduct.

In de producten zonder de stroop was de totale arsenicumconcentratie tussen de 2 en 12 nanogram/gram. In de andere twee werden concentraties aangetroffen die meer dan 20 keer hoger waren, zo ontdekten Jackson en zijn collega’s.
De onderzoekers rapporteerden ook dat de verhouding anorganische en organische arsenicum per product verschilde en ook per partij van de zuigelingenvoeding op sojabasis. Maar aangelengd met water kwam de concentratie op of boven de Amerikaanse veilige norm voor drinkwater, namelijk 10 mcg/l.
In één partij van het aangelengde poeder op soja-basis vonden de onderzoekers zelfs een totale arsenicumconcentratie boven de 60 mcg/l.

Een lichtpuntje, zo vonden de onderzoekers, was dat een speurtocht op internet opleverde dat alleen deze twee producten in de categorie kunstmatige zuigelingenvoeding de stroop bevatten, ‘dus het aantal baby’s dat deze poedermelk krijgt is waarschijnlijk een erg klein percentage van de Amerikaanse kunstmatige gevoede baby’s’.

Energierepen

Volgens de onderzoekers leverden analyses vergelijkbare resultaten op voor energierepen en zogenaamde energy shots, een soort gel-achtige blokjes die als energierijke ‘performance products’ worden verkocht aan atleten en sporters.
Een goed geïnformeerde consument zou zich wellicht bewust zijn van het verband tussen rijst en arsenicum, maar deze link zullen veel mensen niet verwachten in verband met kunstvoeding of energy shots.

Alles bij elkaar suggereren de bevindingen dat de producten die biologische bruine rijststroop bevatten ‘significante hoeveelheden (anorganische arsenicum) aan iemands voeding kunnen toevoegen’, concluderen Jackson en zijn collega’s.
Deze studie is gesteund door het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences en de Environmental Protection Agency. Het journal waarin de studie en de resultaten zijn gepubliceerd heeft aangegeven dat bij geen van de auteurs sprake is van enige of mogelijk tegenstrijdige financiële belangen.

Bron

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden