Verwachtingen

column293.pngHet begin van een nieuw jaar kan verwachtingen met zich meebrengen. Wellicht was 2012 zo mooi, dat je hoopt op eenzelfde vervolg na het vuurwerk. Of was het een jaar om snel te vergeten en hoop je dat 2013 anders gaat worden. Misschien ben je gewoon benieuwd naar alles wat komen gaat en sta je open voor nieuwe belevenissen.
Voor mij was 2012 een jaar waar ik met gemengde gevoelens op terugkijk. Enerzijds was het een fijn jaar, waarin ik veel heb geleerd en veel mooie momenten heb gedeeld. Anderzijds was het ook een zwaar jaar, waarin ik me regelmatig overprikkeld heb gevoeld. Het was vaak zo druk dat ik het moeilijk vond om ergens een ontspanningsmoment te vinden. Dat komt mede ook door mijn lieve, energieke peuter.

Dit jaar is hij gestopt met borstvoeding. Voor mijn gevoel van de één op de andere dag. Mijn dochter heeft bijna tot haar vijfde jaar bij me gedronken. Ik heb het al die jaren met veel liefde gedaan, maar voor mij persoonlijk had het niet zolang hoeven duren. Ik kon het echter niet over mijn hart verkrijgen om eerder te stoppen, omdat ik aan haar zag dat ze het drinken bij mij nog echt nodig had. En ik wist dat ik mijn zoon hetzelfde zou gunnen. Daarom was ik bang dat zoonlief ook nog een lange periode behoefte aan mijn moedermelk zou hebben. Ik heb genoten van de vele mooie borstvoedingsmomenten, maar ik was klaar om het af te gaan sluiten. Gelukkig dacht mijn peuter van 3,5 jaar er hetzelfde over en had ik me de zorgen over een mogelijke herhaling van een lange borstvoedingsperiode kunnen besparen. Inmiddels drinkt hij nu twee maanden niet meer bij me en zijn we er allebei aan gewend.

Verwachtingen kunnen ook mooi zijn, zo heb ik de neiging om te dromen over de toekomst. In mijn dromen zitten nooit tegenslagen en gaat alles soepel. Zelfs een eventueel groot gezin van vier kinderen breng ik dan in een handomdraai groot. Maar dit jaar heb ik een belangrijke les geleerd. Met dank aan mijn 365-dagen project De Nieuwe Baby, waardoor ik bij iedere dag van 2012 moest stilstaan. Dagelijks heb ik een blog geschreven met wetenschappelijk informatie over baby’s. Het heeft me doen beseffen dat gedachten over de toekomst, fijne of verontrustende, weinig goed doen. Ze haalden me hooguit even weg uit het leven in het heden.
Daarom heb ik geen verwachtingen voor 2013. Ik sta open voor alles wat komen gaat en wie weet staat me een prachtig jaar te wachten.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen