Een bewogen jaar

column294.jpgHet jaar 2012 was voor mij een bewogen jaar. Een jaar met veel beweging vergezeld van veel en te vaak zelfs met té veel emotie. Een zeer bewogen jaar dus.

Wat bewoog er dan zoal het afgelopen jaar?
Om met mijzelf te beginnen, ik toog wekelijks naar Baby & Borst in Almere. Volgde braaf de lessen ‘lactatiekunde’ en slaagde deze zomer voor het internationaal examen. Ik mag mij nu International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) noemen, ofwel lactatiekundige IBCLC. De opleiding beroerde me, want ik ontdekte weer zoveel mooie nieuwe details over borstvoeding. Meer dan ooit realiseerde ik me hoe verschrikkelijk ingenieus de vrouwelijke borst in elkaar steekt. Hoe werkelijk perfect moedermelk afgestemd is op de behoeften van haar kind. Om te beseffen dat die borsten werkelijk dé perfecte plek zijn voor een kwetsbaar
jong mensenkind, had ik deze scholing echter niet nodig.
Online bewoog er ook van alles. Trots ben ik op de twee Apps voor iPhone en iPad die ik uitbracht. Blijer dan ooit ben ik met de nieuwe sociale media. Ik heb zoveel nieuwe kansen ontdekt om mijn boodschap onder de aandacht te krijgen. Ook met Twitter werkt het bieden van borstvoedingsbegeleiding uitstekend. Bijna 24/7 bereikbaar, net alsof ik er naast zit. Handsfree, precies zoals het een moderne lactatiekundige betaamt, namelijk met de handen op de rug begeleiding geven, meekijken, meedenken en suggesties doen. Wat heb ik toch mooi werk!
Ook nieuw en digitaal, is onze facebookpagina. Er zit veel werk in, daar kan medewerker Nadine een boek over schrijven. Maar dan heb je ook wat: namelijk duizenden extra lezers per dag!

Zeer bewogen heeft mij het gedoe rondom de nominaties van de borstvoedingsprijs 2012. En later in het jaar de toestanden rondom Serious Request 2012. Ben ik nou werkelijk zo’n azijnpisser als waar ik voor uitgemaakt wordt? Een beetje tegengas geven, de trucendoos van het kunstvoedingspromotiegeweld op de korrel nemen? Ik voel me verplicht op te komen voor het recht van ieder kind op goede voeding en de juiste veilige omgeving.
En ja, Kenniscentrum Borstvoeding wordt gesponsord door kolffabrikant Medela. Sponsoring is nu eenmaal een noodzaak voor het voorbestaan van onze niet gesubsidieerde organisatie. Medela heeft haar eigen beleid en daar heeft Kenniscentrum Borstvoeding verder niets mee te maken. We opereren volkomen onafhankelijk. Maar zonder deze financiering houdt het op. Wie een passend financieel alternatief heeft, is welkom.

Tot slot, notabene op Sinterklaasavond afgelopen jaar, kreeg ik te maken met een onverwachte fysieke aanval van een manspersoon. Het liet me niet onbewogen. Het geplande groot Borstvoeding.comFeest kon niet doorgaan en de maand december hield ik me noodgedwongen koest. Ik meldde me ziek. Hulde en dank aan alle medewerkers en collegae die mij werk uit handen namen. En duizendmaal dank voor alle steun die ik kreeg van klanten, lezers, collegae, twitteraars, medewerkers… etc. in de vorm van bloemen, kaarten, mails, tweets, telefoontjes, tekeningen, collage’s (zie inzet foto) en een zelfgebreide demonstratieborst. Dit incident liet ook anderen niet onbewogen.

Hoe bewogen zal 2013 zijn? De site zelf heeft een beurt nodig. Een nieuw bijvoedingboek ‘Eten voor de kleintjes’ komt er aan. De Android-Apps wil ik nu echt snel afhebben. Ik broed al weer op een ander nieuw boek. En mijn lactatiekundige praktijk kan nu vorm krijgen. Ongetwijfeld zal het een en ander gepaard gaan met emoties. Daar kijk ik ook wel naar uit, als ze bijdragen aan positieve ontwikkelingen en mij scherp houden. Zulke heftige echter zoals die uit 2012 daar heb ik wel even de buik van vol.
Doen jullie weer mee? Met het delen van artikelen en foto’s over borstvoeding met vriendinnen, je moeders, schoonmoeders en anderen? Met jullie prachtige fotobijdragen, verhalen en suggesties? En… laten jullie ook dit jaar vooral weer veel moedermelk stromen? Nóg weer meer dan het afgelopen jaar?

Ik wens ons allen een fijn bewogen en gezegend 2013!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen