Taboes

Borstvoeding is, net als borsten, omringd door taboes. Misschien komt dat doordat borsten in de westerse samenleving geassocieerd worden met seks, wat op zichzelf borg staat voor een hele reeks taboes. Onder andere dat je het niet in het openbaar doet. Het voeden van een peuter of kleuter is ook zoiets: in veel landen is het doodgewoon, maar hier in het westen maakt het zacht uitgedrukt geen deel uit van het straatbeeld. Vaak gebeurt het dus verstopt, verzinnen moeders codewoorden voor hun kinderen en wordt het voeden beperkt tot de huiselijke kring.
Borstvoeding.com doet veel om deze taboes te doorbreken, door informatie te geven over wat als gezond of normaal mag worden beschouwd. Bepaalde zaken, zoals de frequentie van het aantal voedingen, heeft de menselijke biologie nu eenmaal zo bepaald. De leeftijd waarop men stopt met borstvoeding is veelal cultureel bepaald en borstvoeding.com laat in een aantal artikelen zien dat lang voeden heel normaal is.

Maar is er andersom ook geen sprake van taboes? In ‘borstvoedingsland’, om de groep mensen die borstvoeding een warm hart toedragen maar even zo te noemen, zijn dogma’s ontstaan waaraan kennelijk niet getornd mag worden. Zo lijkt het not done om je negatief over borstvoeding uit te laten of de nadelen ervan te noemen.

Laten we wel wezen: die nadelen zijn er. Misschien is borstvoedingsland zo gehersenspoeld door de reclame van de kunstvoedingsindustrie dat alles wat neigt naar flessenpromotie taboe is. Dus mag je niet zeggen dat borstvoeding best een zware belasting is, want daarmee speel je de kunstvoedingsfabrikanten precies in de kaart. Je praat niet over het effect dat borstvoeding op je seksleven kan hebben. Dat effect zou er namelijk niet móeten zijn: borsten zijn er tenslotte in de eerste plaats om een kind te voeden?

Het risico van het verdoezelen van de negatieve kanten van borstvoeding is duidelijk. Men krijgt geen evenwichtig beeld van borstvoeding en evenmin volledige informatie. Want als je niet wilt dat je man aan je borsten komt zolang je voedt, dan is er wél een effect op je seksleven. Alle wetenschappelijke onderzoeken of artikelen van deskundigen ten spijt.

Soms is borstvoeding niet leuk. Dan baal je ervan dat je voortdurend klaar moet staan, dat die borsten maar doorproduceren ook als jij een dagje weg bent, dat je je onaantrekkelijk voelt in die voedingsbeha’s, dat je kind aan je andere tepel zit te trekken tijdens een voeding. Je hebt er genoeg van dat je niet zomaar alle medicijnen kan slikken, dat je geen nacht kunt doorslapen en dat de tandafdrukken na een voeding in je borsten staan.

De nadelen van borstvoeding verschillen per persoon, maar zijn daardoor niet minder reëel. Borstvoeding is niet alleen maar leuk. Het is belangrijk dat borstvoeding.com benadrukt dat borstvoeding normaal is. Dat is biologisch zo bepaald en daar kan geen mens aan tornen. Maar zoals alle normale dingen in het leven heeft borstvoeding ook minder leuke kanten. Door die kanten openlijk te bespreken, schrik je moeders niet af: je geeft ze juist het gevoel dat ze normaal zijn als ze borstvoeding niet altijd geweldig vinden. Taboes geven de grenzen binnen een maatschappij aan. Borstvoeding.com moet ook op dit gebied grensverleggend bezig zijn!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen