Het stroomt

column-104b.jpgDe aftrap van de Wereld Borstvoeding Week 2008, zondag in Amersfoort twee weken terug, was een waar feest. Honderdtwintig aanmeldingen: moeders, vaders, kindjes van alle leeftijden, moeders van moeders en zelfs diverse professionals. Drukbezette workshops en overal waar ik keek, zat wel ergens een moeder haar kind te voeden. Dat was daar de normaalste zaak van de wereld, niemand keek er vreemd van op.
Daags daarna vertrok ik naar Wenen, voor een groot internationaal borstvoedingscongres met 900 deelnemers uit 53 landen, waarvan 57 Nederlanders en 22 Belgen. Ik vind het overweldigend, leerzaam en tegelijkertijd schoolreisjesachtig gezellig. Ik bespreek met collega’s ingewikkelde borstvoedingzaken en meng me in soms heftige, ethische discussies. Verkopers, waarvan sommige in fraai Tiroler outfit, doen hun best hun waar aan de vrouw te brengen. Zoals bijvoorbeeld het nieuwste tepelhoedje met ingebouwd vloeistofmetertje: ‘Zo fijn voor de moeder dat ze dan weet hoeveel haar kindje drinkt’… Gewoon krankjorem!
Drie dagen achtereen zijn er ontelbaar veel presentaties en soms is het lastig kiezen. Vaak ben ik onder de indruk van de sprekers en word ik bevestigd in mijn kennis.
De rode draad van dit congres is huid-op-huid-contact, kangaroeën, oxytocine, versterken van de ouder-kindrelatie, kijken naar en uitgaan van de kracht van het kind.

Werkelijk fascinerend vind ik de ultrasound filmpjes van het zuigen, drinken en slikken van het kind aan de borst. De melk die in het mondje sprietst, de tepel van de moeder die gaaf blijft als haar kind goed is aangelegd maar die pijnlijk gemangeld wordt als het kind niet goed is aangelegd. Ook de minder frivole kanten die bij borstvoeding kunnen voorkomen, zoals spruw, kloven, borstontsteking, stuwing, het verlies van je kind en seksueel geweld, worden belicht in diverse presentaties.

Ook Borstvoeding.com leverde een bijdrage. In de maand voor het congres hebben Erica Post en ik een posterpresentatie voorbereid over medicijnen en borstvoeding. Een van de bestuursleden van de IBCLCE, de International Board of Lactation Consultant Examiners, complimenteerde ons nog met de nieuwe Engelstalige lijst en het feit dat deze via bv.com nu voor iedereen beschikbaar is.

In de wandelgangen en in de avonduren komt de schoolreisjeskant aan bod en neem ik de tijd om met collega’s bij te praten, hen beter te leren kennen en om met hen copieuze maaltijden te verslinden.

Afgelopen dinsdag zijn de meeste collega’s wéér bij elkaar: nu op het tweejaarlijks sbo-borstvoedingscongres in Ede. Ook daar stroomt de energie en gonst het borstvoeding in alle hoeken en gaten, met als bijzonder hoogtepunt de uitreiking van de borstvoedingsprijs-2008 aan Gonneke van Veldhuizen-Staas.

Wat is het toch heerlijk op zulke dagen wanneer iedereen zo gemakkelijk en normaal doet over borstvoeding. Ik voel me geïnspireerd en gecoached door het enthousiasme van mijn collega’s. Door het jaar heen hebben we uiteraard wel veel contact met elkaar, maar dat is voornamelijk over de mail. Het elkaar zien, het in het écht spreken en het voelen begon ik best te missen. Maar nu ben ik dus weer helemaal opgeladen en zelfs ik voel zeg maar, hoe bij mij ‘de borstvoeding stroomt’.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen