Dood door kunstvoeding

column-103.jpgIn China voltrekt zich op het moment een ramp op babyvoedingsgebied. Meer dan 53.000 baby’s zijn ziek geworden, vier baby’s zijn al overleden. En dat allemaal door de hebberigheid van enkele kunstvoedingfabrikanten die het met water aanlengen van de melk hebben geprobeerd te verdoezelen door het toevoegen van melamine. De giftige stof melamine. Het zorgt er weer eens voor dat ik me realiseer dat moeders geen idee hebben van wat er in kunstvoeding zit.
Op het kunstvoedingpak wordt gerept over koemelk, allerlei vitamines, mineralen, probiotica en zelfs exotische verzinsels als ‘immunofortis’. Maar waar komen deze ingrediënten vandaan? Wat wordt er als grondstof gebruikt voor kunstvoeding?
Tegenwoordig worden er bijvoorbeeld vetzuren als DHA toegevoegd aan kunstvoeding, dat is een stofje dat onder andere in vette vis zit. Doen ze er dan gestampte vis in?

Navragen, zoeken op de websites van de kunstvoedingfabrikanten… het levert allemaal niets op. De fabrikanten houden hun ‘recept’ angstvallig geheim. Ironisch genoeg is één van de weinige onthullingen over de oorsprong van de ingrediënten van kunstvoeding gedaan naar aanleiding van een rechtzaak die Nestlé en Nutricia elkaar hebben aangespannen. En nee, daar word je niet blij van… De probiotica waar zoveel reclame mee gemaakt wordt, zijn afkomstig van een bifidusbacterie-streng die wordt gewonnen uit kippenfaeces. Maar dat staat dus niet op het pak hè? Daar staat een baby op met een gloedje om zich heen dat een schild moet voorstellen dat nare ziektes weert…

Ik hoor er nooit iemand over. Is er nou echt geen enkele moeder die het bezwaarlijk vindt dat ze haar kind voedt met een product waarvan ze geen enkel idee heeft wat er in zit? Als er berichtjes verschijnen over het feit dat er suiker, zout of appelsap toegevoegd wordt aan zo ongeveer alle potjes met babyvoeding, zorgt dat voor meer onrust dan het feit dat kunstvoedingfabrikanten het geoorloofd vinden om kippenpoep (poep!) als grondstof voor hun product te gebruiken. Ik begrijp dat niet. Vanwaar toch die desinteresse?

Kunstvoedingmoeders, verenigt u! Zorg ervoor dat kunstvoedingfabrikanten open kaart spelen over wat ze als ingrediënten gebruiken voor de voeding van jullie kinderen. Zorg ervoor dat jullie nóóit zo naar verrast gaan worden als de moeders in China.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen