Het is weer zover. Er is weer iemand die er een probleem mee heeft dat baby’s niet op commando in- en doorslapen. Deze keer is het Wendy van Kessel die zich opwerpt als begeleidster van ouders wiens baby een ‘slaapprobleem’ hebben. Ze zegt deze ‘problemen’ op te kunnen lossen en biedt slaaptraining aan voor kinderen van nul tot twee jaar. De training bestaat uit een vijftal tips, slaapmutsjes genoemd. Bij het lezen van elk slaapmutsje groeit mijn ongeloof, irritatie en verdriet. Mijn vragen aan Wendy stapelen zich op.
Slaapmuts 1: Een goed eetpatroon.
Zorg dat een kind met een volle buik gaat slapen en zorg dat er overdag minimaal drie tot vier uren tussen de voedingen zit, zodat het kind goed honger heeft en zijn voeding zeker zal opeten.
Wendy, weet jij wel dat baby’tjes behoefte hebben om frequent aan de borst gevoed te worden? In het begin zelfs een paar keer per uur? Heb je enig idee van de schadelijke effecten van je tips op het spijsverteringsstelsel en het gevoel van welbehagen van baby’s? Weet je wel dat hier ook wetenschappelijk bewijs voor is?
En welke adviezen geef je aan ouders als hun baby’s huilen van de honger, van ellende? Wie heeft baat bij deze behandeling? Ik vind dit echt een wreed advies.
Slaapmuts 2: Laat het kind zelfstandig in slaap vallen zodat als het wakker wordt ’s nachts, het niet om aandacht vraagt.
Wendy, wat maakt dat je niet naast je baby wilt slapen? Waarom laat je het kind moederziel alleen in de donkere nacht?
Besef je wel dat een kindje gemaakt is om bij zijn moeder te slapen, zodat het de hele nacht haar veilige aanwezigheid kan voelen en dat het aan de borst kan drinken, wanneer het maar wil? Besef je wel dat dit alles gebeurt zonder dat moeder en baby daarvoor echt wakker worden?
Ik word er zo kwaad van dat het heilige zelfstandig in slaap vallen zo vaak de top drie van liefdeloze slaaptraining-tips haalt.
Slaapmuts 3: Maak de avond saai zodat het kind het niet erg vindt om te gaan slapen.
Wendy, waarom zou een kind het erg vinden om te gaan slapen?
Als een kindje lekker veilig tegen zijn moeder aangeschurkt ligt, zich in slaap drinkt met warme moedermelk, zou het lichaampje zich dan niet automatisch ontspannen? In slaap vallen wordt zo een intieme en liefdevolle handeling.
Slaapmuts 4: Knuffel het als het wakker wordt in de nacht, maar zonder oogcontact of liedjes en leg het wakker weer in bed.
Waarom mag een kind ’s nachts niet in de liefdevolle ogen van zijn moeder kijken? Waarom mag het niet haar geruststellende stem horen en voelen door zijn lijfje?
En waarom laat je in godsnaam een kind na een kort liefdevol moment weer alleen in de donkere stille nacht? Waarom geef je deze boodschap aan je kind: ’s nachts wil ik nauwelijks contact met je en zodra je stil bent zoek je het zelf maar weer uit.’
Slaapmuts 5: Ieder kind is natuurlijk het liefst de hele tijd bij mama. Omdat dat ’s nachts niet altijd kan, kun je je kind een mamaknuffeltje geven, een knuffel die naar mama ruikt.
Wendy, waarom ontneem je een kind toch het recht om zich onvoorwaardelijk geliefd en veilig te voelen bij zijn moeder, ook in de nacht? Een kind wil zijn moeder, niet een namaak frommel.
In vijf tips laat Wendy zien dat ze zich in alle mogelijke bochten wringt om maar te voorkomen dat ze er ’s avonds en ’s nachts voor haar kindje hoeft te zijn. Ook laat ze duidelijk zien niet te beschikken over enige kennis en begrip van natuurlijk babygedrag. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat we niet op een dergelijke manier met onze baby’s om horen te gaan.
Waarom ziet Wendy de meest voor de hand liggende en meest natuurlijke oplossingen over het hoofd? Waarom doet ze al die moeite?
Het is zo simpel, want als borstvoedende moeder en kindje naast elkaar liggen, is de kans groot dat ze beiden heerlijk slapen.
Wendy, houd je ’tips’ alsjeblieft voor je tot je herkent dat je zo niet voor een kind zorgt, maar juist de band tussen jou en je kindje vernielt! Stop met het verspreiden van je wrede en zeer kindonvriendelijke adviezen!
Doe je ogen open, doe je hart open, word wakker Wendy!
- Reageren? Dat kan op de Facebookpagina van Kenniscentrum Borstvoeding